H APMONIA TΩN ΓEYΣEΩN

Αν το δεις από διαφορετική σκοπιά, γευστικά ζούμε σε μια πολύ πιο ελεύθερη εποχή. Τα περισσότερα κλισέ του παρελθόντος και οι αυστηροί κανόνες της αρμονίας έχουν από καιρό καταρριφθεί. Ακυρώθηκαν μαζί με οποιοδήποτε άλλο κατεστημένο. Μαζί τους εξέλειψε, ευτυχώς, και η περιοριστική αντίληψη πως το ουίσκι, λόγω του υψηλού αλκοολικού του βαθμού, δύσκολα συνοδεύει το γεύμα. Η τάση που επικράτησε τα τελευταία 10 χρόνια, προτρέπει σε πιο ανατρεπτικούς συνδυασμούς, αφήνει ελεύθερο πεδίο να πίνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις την ώρα του πούρου για να απολαύσεις το αγαπημένο σου ουίσκι. Αυτό, φυσικά, δεν καταργεί την έννοια αρμονίας. Απλώς ορίζει νέους τρόπους να την αναζητάς. Κανόνες εξακολουθούν να υπάρχουν, μόνο που κάποιοι είναι τόσο νέοι που τους ανακαλύπτεις μαζί με αυτούς που τους θέτουν.

Παρακολουθώντας τόσες δοκιμές, όπου ανακαλύπτει κανείς πόσοι ευφάνταστοι συνδυασμοί μπορούν να υπάρξουν, καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι διάφοροι τύποι ουίσκι –blended ή single malt– όχι μόνον εναρμονίζονται με πολλά είδη φαγητού, αλλά μπορούν να συνοδεύσουν και όλο το γεύμα, από το amuse bouche μέχρι το τελευταίο επιδόρπιο, χαράζοντας νέους δρόμους απόλαυσης. Μερικές σταγόνες καθαρού μεταλλικού νερού, αν και προαιρετικές, μπορεί να είναι εκείνο το κάτι που χρειάζεται κάποιες φορές για να απελευθερωθούν τα κρυφά και περίπλοκα αρώματα που κρύβονται σε κάθε ουίσκι, ώστε να βρει τον αρμονικό του σύντροφο σε ένα φαγητό. Η θερμοκρασία του σερβιρίσματος, το ποτήρι που ζητάει ο κάθε συνδυασμός και ο τρόπος που ορίζεται κάθε φορά η αρμονία, είναι θέματα που αξίζει να εξετάσει κανείς με λεπτομέρειες.

Ο Γιάννης Μανίκης, Executive Chef του Athens Hilton, εμπνεύστηκε από την πρόσκληση του Whisky Magazine να σχεδιάσει ένα μενού που συνοδεύεται από την αρχή έως το τέλος από ουίσκι. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα παρουσιάζεται στο τρίτο τεύχος του περιοδικού.

Το Whisky Magazine έχει στόχο να μυήσει τους φίλους του στην τελετουργία των Whisky Dinners. Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους σεφ θα οργανώνει Whisky Dinners των οποίων το μενού θα παντρεύει ξεχωριστές ετικέτες ουίσκι με μοναδικές γεύσεις. Όσοι λοιπόν εκτός από φίλοι του ουίσκι είναι και εραστές των γαστριμαργικών πειραματισμών, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους τρόπους απόλαυσης του αγαπημένου τους ποτού.

Μείνετε συντονισμένοι εδώ για περισσότερα νέα πολύ σύντομα!