WORLD CLASS RIO

Αρθρογράφος: Πάνος Δεληγιάννης

WORLD CLASS RIO DE JANEIRO. O μεγάλος τελικός! Ένα ταξίδι δημιουργικότητας και ταλέντου τέλειωσε πριν λίγες μέρες στο εξωτικό Rio de Janeiro. Ο Πάνος Δεληγιάννης και το ελληνικό Whisky Magazine ήταν εκεί και έζησαν από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία που έφερε τελικά τον Αυστραλό Tim Philips του bar Hemmesphere στο Σίδνεϊ, στην κορυφή του κόσμου!

Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν τα Reserve Brands της Diageo, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στο χώρο του ποτού, αποφάσισαν να λανσάρουν έναν παγκόσμιο διαγωνισμό για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender στον κόσμο. Θυμίζω μάλιστα ότι ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ο Έλληνας Αριστοτέλης Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, που φέτος ήταν και ανάμεσα στα εκλεκτά μέλη της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, το World Class εξελίχθηκε ταχύτατα σε έναν παγκόσμιο θεσμό κύρους ασύλληπτου μεγέθους και η ώθηση που έδωσε στην αγορά των cocktail και των bartender παγκοσμίως είναι εντυπωσιακή. Φέτος, όλα ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες όταν σε κάθε μία από τις 50 (!) χώρες που συμμετείχαν το 2012 στο διαγωνισμό έγιναν προκριματικοί αγώνες. Σχεδόν δέκα χιλιάδες bartenders από όλο τον κόσμο συμμετείχαν, και πολλές δεκάδες από την Ελλάδα. Από τη χώρα μας προκρίθηκε ο ταλαντούχος Βασίλης Κυρίτσης, από το μπαρ The Gin Joint, για να την εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό του Ρίο, και τα πήγε θαυμάσια αφού βγήκε τελικά 17ος. Ένιωσε όμως την πικρία να μην αγωνιστεί στην επόμενη φάση όπου προκρίθηκαν 16!

Ο τελικός του World Class ήταν χωρισμένος σε οκτώ ιδιαίτερα απαιτητικά challenges που διάρκεσαν τέσσερις μέρες και στα οποία εξετάστηκε η δημιουργικότητα, η τεχνική, η γνώση, η προσαρμοστικότητα, η ταχύτητα και το ταλέντο των συμμετεχόντων. Στα πρώτα τέσσερα συμμετείχαν και οι πενήντα φιναλίστ, ενώ στην επόμενη φάση πέρασαν οι 16. Όλες οι δοκιμασίες έγιναν στο πανέμορφο Copacabana Palace, πάνω στην ομώνυμη παραλία, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του αποικιακής αισθητικής ξενοδοχείου. Κάθε δοκιμασία εξελισσόταν μπροστά σε δύο τουλάχιστον μέλη της κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από αληθινούς γκουρού του χώρου, όπως οι διάσημοι Dale de Groff, Salvatore Calabrese, Peter Dorelli κ.ά.

Όσο προχωρούσε η διαδικασία τόσο «ζεσταινόταν» και το κοινό από δημοσιογράφους, ανθρώπους της Diageo και πελάτες από όλο τον κόσμο. Έτσι φτάσαμε στις τελευταίες δοκιμές όπου μια σχεδόν κρατάγαμε την ανάσα μας και μια ξεσπάγαμε σε επιφωνήματα και χειροκροτήματα, ενώ οι τελικοί φιναλίστ δημιουργούσαν έξι κλασικά κοκτέιλ σε οκτώ μόλις λεπτά και στη συνέχεια έκανε ο καθένας τους το δικό του signature cocktail!

Εκεί ξεχώρισε και ο Αυστραλός Tim Philips που ήταν από την αρχή ένα από τα φαβορί, συνδυάζοντας έμπνευση και άριστη τεχνική, όντας όμως παράλληλα και ιδιαίτερα επικοινωνιακός και άνετος! Στο τέλος ετοίμασε ένα Twisted Hot Toddy Australia με Johnnie Walker Gold Label Reserve, μέλι, κανέλλα και τζίντζερ και κέρδισε οριστικά τις εντυπώσεις. Αργότερα εκείνη τη μέρα, την Πέμπτη 12 Ιουλίου το βράδυ, ο Tim Philips στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, σε μια λαμπρή τελετή στο Isla Fiscal, ένα εντυπωσιακό παλατάκι πάνω σε ένα μικρό νησί, μέσα σε μια βάση πεζοναυτών, όπου το 1899 έγινε ο τελευταίος χορός της Βραζιλιάνικης Αυτοκρατορίας! Είχαν προηγηθεί οι νικητές στα επιμέρους challenges και οι νικητές από δυτική Ευρώπη, Ασία & Ειρηνικό, Λατινική Αμερική & Καραϊβική και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολούθησε πάρτι με ξέφρενη σάμπα, άφθονα ποτά και καυτές βραζιλιάνες χορεύτριες.

Με το πάρτι αυτό και τη στέψη ολοκληρώθηκε μια μαγική εβδομάδα στο Ρίο, που κύλησε με άφθονα challenges (βλ. παρακάτω), σεμινάρια και γευστικές δοκιμές αλλά και εντυπωσιακά πάρτι κάθε βράδυ που ετοίμαζε ένα από τα ποτά των Reserve Brands. Ξεχώρισα τη βραδιά του Zacapa σε μια εκπληκτική βίλλα-lounge, που έντυσε μουσικά η περίφημη Bebel Gilberto, αλλά και το exclusive event του Johnnie Walker Blue Label, που παρουσίασε η ηθοποιός Christina Hendricks, στο απόλυτο it place του Rio de Janeiro, το ξενοδοχείο Fasano, που έχει σχεδιάσει ο Philippe Starck. Εκεί, δοκιμάσαμε το Blue Label, πρώτα κλασικά (μια γουλιά κρύο νερό, μια γουλιά Johnnie Blue) και μετά σε τρεις παραλλαγές που είχαν ετοιμάσει οι τρεις προηγούμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές του World Class!

ΤΑ CHALLENGES ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ
ΤΟΥ WORLD CLASS 2012

RETRO CHIC
Η απόλυτη τάση και στα κοκτέιλ. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να ετοιμάσουν ένα κλασικό και μια παραλλαγή του σε κλασικό, επιλέγοντας ανάμεσα από 16 κλασικά κοκτέιλ των μέσων του προηγούμενου αιώνα, της εποχής που δίνει την έμπνευση στην τάση retro chic. Τη δοκιμασία κέρδισε η μοναδική γυναίκα της παρέας, η Varia Dellalian από το Λίβανο!

COCKTAIL MASTERY
Γραπτό τεστ και τεστ γευσιγνωσίας, που ολοκληρώθηκε με δυο κοκτέιλ επιλογής, ένα κλασικό κι ένα δημιουργικό. Τη δοκιμασία κέρδισε ο Βέλγος Olivier Jacobs.

BARTENDER-BAR-CHEF
Εδώ ετοίμασαν κοκτέιλ προκειμένου να συνοδεύσουν πιάτα της επιλογής τους από τη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Τη δοκιμασία κέρδισε ο Βρετανός Andy Mil.

HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, HONG-KONG
Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν ένα κοκτέιλ και ένα πρωτότυπο σερβίρισμα straight ποτού με Zacapa 23 & Johnnie Walker Blue Label, εμπνευσμένοι από παλιούς θρύλους της μεγάλης οθόνης. Nικητής ο Ισπανός Giuseppe Santamaria.

RIO STREET MARKET
Δυο κοκτέιλ εμπνευσμένα από φρούτα και βότανα που διάλεξαν μόνοι τους από την αγορά του Ρίο, συν μερικά ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα. Νικητής ο εκκεντρικός Ιταλός Dennis Zoppi.

TROPICAL JOURNEY
Δυο κοκτέιλ εμπνευσμένα από την παράδοση των τροπικών. Ένα «cool» και ένα «dark». Κέρδισε ο Jimmy Barrat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

COCKTAILS AGAINST THE CLOCK
Οκτώ λεπτά για έξι κοκτέιλ! Κέρδισε ο Ιάπωνας Shigeki Yoshida.

SIGNATURE SPECIALS
Κάθε ένας από τους φιναλίστ ετοιμάζει το δικό του signature cocktail στην κορύφωση του διαγωνισμού. Νικητής ο Kae Yin από την Ταϊβάν.

ΟΙ «ΤΟΠΙΚΟΙ» ΝΙΚΗΤΕΣ
• Δυτική Ευρώπη: Fiajar Goud, Ολλανδία
• Λατινική Αμερική & Καραϊβική: Stephen Scott, Τρινιδάδ
• Ασία & Ειρηνικός: Kae Yin, Ταϊβάν
• Υπόλοιπος κόσμος: Jimmy Barrat, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ