THE MACALLAN

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ THE MACALLAN IN LALIQUE, αφιερωμένο στους χαρακτηριστικούς, πολύ μικρούς αποστακτήρες του The Macallan, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, σε μια βραδιά τέχνης στην Αθηναΐδα. Η Βαλίσια Βύζα και ο Δημήτρης Λίτινας ήταν εκεί και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους.

Στον πολυχώρο «Αθηναΐς» έγινε η παρουσίαση του καρπού τής συνεργασίας του ουίσκι The Macallan με τον οίκο Lalique. Εκεί βρέθηκαν άνθρωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο, κι όχι μόνο. Λάτρεις του single malt ουίσκι The Macallan, αλλά και χρόνιοι θαυμαστές των δημιουργιών του οίκου Lalique παρευρέθησαν σε μια βραδιά τέχνης και αρωμάτων. Το εν λόγω κομψοτέχνημα εκτέθηκε μαζί με έργα τέχνης ελλήνων εικαστικών, όπως αυτά του Γιάννη Τσαρούχη και του Αλέκου Φασιανού. Οι φωτογραφίες έδιναν και έπαιρναν, ενώ στην υποδοχή σερβίρονταν The Macallan Masters’ Edition. Τα φώτα, φυσικά, έπεσαν στον πρωταγωνιστή της βραδιάς, που δεν ήταν άλλος από το The Macallan 60 Years Old in Lalique. Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί γύρω του σαν να λάμβανε μέρος σε μια μυστηριακή τελετή. Παράλληλα, κοιτούσε τα έργα τέχνης δεξιά κι αριστερά κατά μήκος της αίθουσας, ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να ρίχνει κλεφτές ματιές στην κρυστάλλινη συλλεκτική φιάλη The Macallan in Lalique, που ομολογουμένως έκλεβε την παράσταση.

Νοέμβριος 1950. Χιλιάδες αμερικανοί πεζοναύτες δοκιμάζονται στον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων 100 χρόνων στην Κορέα. Η περίφημη καταιγίδα Great Appalachian σαρώνει 22 πολιτείες της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και σκοτώνει 353 ανθρώπους. Στην Ελλάδα ορκίζεται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Στις 10 Νοεμβρίου, ο Franco τερματίζει τον πόλεμο στο Γιβραλτάρ, ο William Faulkner κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ στο αποστακτήριο The Macallan, ένας Σκωτσέζος (μέσα στην τρελή χαρά, γιατί τρεις μέρες πριν η Σκωτία είχε κατατροπώσει την Ιρλανδία με 6-1 στο British Home Championship) γεμίζει με το «νερό της ζωής» κάποια βαρέλια φτιαγμένα από ισπανική και αμερικανική δρυ. Την προηγούμενη μέρα είχε γεμίσει κάποια ακόμη. Από εκείνες τις δύο ημέρες –9 και 10 Νοεμβρίου του 1950– ο Bob Dalgarno, ο Master Blender του The Macallan, διάλεξε πέντε βαρέλια για να τα εμφιαλώσουν στο τέταρτο δημιούργημα του οίκου Lalique.

Οι δύο αυτοί πολύ σπουδαίοι οίκοι ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2005 με σκοπό τη δημιουργία έξι συλλεκτικών decanter Lalique, που θα φιλοξενήσουν σπάνια αποστάγματα του The Macallan και θα κυκλοφορήσουν σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει και έναν από τους έξι πυλώνες-ταυτότητα που χαρακτηρίζουν το The Macallan ως ένα από τα καλύτερα single malt ουίσκι στον κόσμο. Για να δημιουργηθεί το κάθε συλλεκτικό The Macallan Lalique Decanter, περνάει από τα χέρια 15 τεχνιτών στο μπουτίκ εργοστάσιο της Lalique, στο πανέμορφο Wingen-sur-Moder της Αλσατίας. Το πρώτο decanter ήταν το Exceptional Oak Casks, αφιερωμένο στα διάσημα βαρέλια μέσα στα οποία παλαιώνει το The Macallan, και περιείχε ουίσκι 50 ετών. Το δεύτερο ήταν το The Natural Colour, αφιερωμένο στο φυσικό χρώμα του The Macallan, όπως αυτό βγαίνει από τα σπάνια βαρέλια που χρησιμοποιεί ο οίκος, στα οποία είχε προηγουμένως παλαιωθεί sherry. Το ουίσκι σε αυτό το decanter ήταν 55 ετών και μάλιστα στη φυσική του ισχύ, χωρίς κάποια αραίωση. Το τρίτο decanter περιείχε ουίσκι 57 ετών και το όνομά του ήταν The Finest Cut. Το Finest Cut είναι το καλύτερο κομμάτι της απόσταξης και περιέχει μόνο αλκοόλες υψηλής ποιότητας και καθαρότητας. Για το The Macallan, το Finest Cut είναι μόλις το 16% του προϊόντος της απόσταξης. Φέτος, παρουσιάστηκε το τέταρτο decanter της σειράς, που είναι αφιερωμένο στους εξαιρετικά μικρούς αποστακτήρες τού The Macallan, οι οποίοι είναι οι μικρότεροι στην περιοχή του Speyside και, λόγω του μεγέθους και του ειδικού σχεδιασμού τους, βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση των αρωμάτων του αρχικού αποστάγματος. Το ουίσκι από τα βαρέλια τού 1950 έχει ένα εξαιρετικό κερασί χρώμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων του The Macallan (δεν το έχω δοκιμάσει, μιας και στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ η φιάλη!), στη μύτη είναι πολύπλοκο, με αρώματα κανέλας, ψητού μήλου και ψητού λεμονιού, ενώ στο στόμα είναι πλούσιο, ελαιώδες και γλυκόπιοτο, με γεύσεις εσπεριδοειδών, μαύρης σοκολάτας και αργοψημένης τύρφης. Τα παραπάνω εγγυώνται και μια μαγική επίγευση. Όσον αφορά το decanter της Lalique, το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από τα φινιστρίνια που έχουν οι αποστακτήρες, και μάλιστα έχει ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά μπουλόνια που υπάρχουν γύρω από το φινιστρίνι. Το πώμα είναι χάλκινο και φτιάχτηκε από έναν παλιό χάλκινο αποστακτήρα. Το συγκεκριμένο decanter κυκλοφορεί σε 400 μόνο κομμάτια. Το 2010, η ομάδα παρουσίασε το μοναδικό Cire Perdue, του οποίου το εκπληκτικό χειροποίητο decanter της Lalique φιλοξενούσε ουίσκι 64 ετών. Πουλήθηκε σε δημοπρασία προς 460.000 δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για ουίσκι. Το συγκεκριμένο δεν ανήκε στην ομάδα των Six Pillars, αλλά εμφιαλώθηκε για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Lalique. Περιμένουμε και τους επόμενους δύο πυλώνες και ελπίζουμε να βρεθεί κάποτε κάποιος καλός φίλος να μας δώσει να δοκιμάσουμε μια γουλιά από αυτό το νέκταρ των θεών της Σκωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ