BEER. HERITAGE AND QUALITY.

Love Stories?
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ

Η μπίρα βαφτίστηκε από τους Ρωμαίους, καθώς το όνομά της έχει τις ρίζες του στο λατινικό “Bibere”, που σημαίνει πίνω. Ωστόσο υπάρχουν ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 6000 χρόνια και αναφέρονται στην τυχαία ανακάλυψη της ζύμωσης από τους Σουμέριους. Πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού που βράχηκε και ξεχάστηκε, άρχισε να ζυμώνεται με τη βοήθεια ζυμών του αέρα και τελικά παράχθηκε μια αλκοολούχος πούλπα. Οι Σουμέριοι ήταν ο πρώτος πολιτισμός που παρήγαγε μπίρα για να την προσφέρουν στους θεούς τους.

Η παραγωγή μπίρας αναπτύχθηκε περαιτέρω από τους Βαβυλώνιους και συνεχίστηκε από τους Αιγύπτιους. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Αιγύπτιοι παρήγαγαν μπίρα και πρόσεθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της.

Στην αρχαία Ελλάδα, παραγόταν μπίρα η οποία αναφέρεται στον Όμηρο, ως «κρίθινος οίνος».

Η μπίρα άρχισε να τελειοποιείται στα χρόνια του Μεσαίωνα. Εκείνη την περίοδο, θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να περιορίσει την πανώλη καθώς λόγω του αλκοόλ, δεν μπορούσε να μολυνθεί όπως το νερό. Στο τέλος της 1ης χιλιετίας, άρχισε η παραγωγή της μπίρας στα μοναστήρια. Οι μοναχοί αναζητούσαν ένα θρεπτικό και νόστιμο ποτό να συνοδεύουν τα γεύματά τους και γρήγορα κατάφεραν να παράγουν μπίρα υψηλής ποιότητας. Το ποτό των μοναχών έγινε πολύ δημοφιλές και άρχισε η διάθεση της μπίρας και σε άλλες περιοχές.

Το 1516 καθιερώνεται από το Δούκα της Βαυαρίας ο «νόμος περι καθαρότητας της μπίρας» που ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η γερμανική μπίρα, θέτοντας έτσι το πρώτο πρότυπο παραγωγής.

Love Secrets?
ΜΠΙΡΑ... ΕΝΑ 100% ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ!

Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται η μπίρα είναι η βύνη κριθαριού, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό. Από το συνδυασμό των 4 αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότεροι από 40.000 τύποι μπίρας. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου η βύνη μπορεί να προέρχεται από σιτάρι, σίκαλη, ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την έμπνευση του παραγωγού. Κάθε μπίρα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, έχει το δικό της τρόπο παρασκευής. Συχνά οι μπίρες αρωματίζονται με κάποιο μπαχαρικό (π.χ. κύμινο ή κόλιανδρο).

Τα βασικά στάδια παραγωγής της μπίρας είναι τρία: η βυνοποίηση, η ζυθοποίηση και η ζύμωση.

ΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Το σωστό ποτήρι αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση κάθε μπίρας. Πίνοντας την μπίρα μας σε ποτήρι, μπορούμε να ελέγχουμε τον αφρό της και να απολαμβάνουμε το χρώμα της.

Lager & Pilsener: Σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω.

Ale: Σερβίρεται σε pint, ποτήρι με ευθείες πλευρές και διάμετρο στομίου ελαφρώς μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ μερικές ale σερβίρονται σε ποτήρι τουλίπα και μάλιστα κολονάτο.

Weiss: Σερβίρεται σε πολύ ψηλό ποτήρι με στόμιο που κλείνει στο τέλος.

Η τελετουργία του σερβιρίσματος…
Εκτός από το είδος του ποτηριού και τη σωστή θερμοκρασία, σημαντικό ρόλο για την απόλαυση μιας μπίρας παίζει και το σωστό σερβίρισμα. Χρησιμοποιούμε καθαρό ποτήρι με το λογότυπο του προϊόντος, για διαυγή μπίρα, χωρίς εσωτερικές φυσαλίδες, σωστή γεύση και διατήρηση αφρού. Μπορεί να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή παγωμένο (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι στεγνό).

…ΜΠΙΡΑΣ ΑΠΟ ΦΙΑΛΗ
• Η φιάλη και το ποτήρι πρέπει να κρατούνται υπό γωνία 45 μοιρών και ο λαιμός της φιάλης να ακουμπάει στα χείλη του ποτηριού.
• Γεμίζοντας το ποτήρι αργά, σχηματίζεται ένα στενό στρογγυλό δαχτυλίδι αφρού στο πάνω μέρος του και αφήνοντάς το να σταθεί, ο αφρός «ανεβαίνει» επάνω.
• Για περισσότερο αφρό ακολουθείται η ίδια τακτική, αλλά με γρηγορότερο άδειασμα του περιεχόμενου της φιάλης μέσα στο ποτήρι.

…ΜΠΙΡΑΣ ΜΕ ΕΠΑΝΑΖΥΜΩΣΗ ΣΤΗ ΦΙΑΛΗ
• Γεμίζουμε το ποτήρι αργά, μέχρι τη μέση. Κουνάμε τη φιάλη κυκλικά δεξιά ή αριστερά, ώστε να ανακατευτεί η μαγιά που έχει κατακαθίσει.
• Αδειάζουμε γρήγορα το περιεχόμενο της φιάλης στο ποτήρι, ώστε να σχηματιστεί ο απαραίτητος αφρός.
• Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος, ιδανικά πάνω στο αντίστοιχο σουβέρ, με το λογότυπο προς την πλευρά εκείνου που σερβίρουμε.

…ΒΑΡΕΛΙΣΙΑΣ ΜΠΙΡΑΣ
• Κρατάμε το ποτήρι κάτω από την κάνουλα υπό γωνία 45 μοιρών.
• Τραβάμε τη λαβή της κάνουλας προς τα εμπρός και φροντίζουμε να πέφτει η μπίρα στα τοιχώματα και όχι κατευθείαν στον πάτο του ποτηριού.
• Ισιώνουμε το ποτήρι μόλις η μπίρα πλησιάσει στο χείλος.
• Για δημιουργία αφρού ή επιπλέον αφρού, τραβάμε τη λαβή της κάνουλας προς τα πίσω.
• Επαναφέρουμε τη λαβή της κάνουλας στην αρχική της θέση.

ΕΙΔΗ ΜΠΙΡΑΣ
Κάθε μπίρα, ανάλογα με τον τύπο της βύνης που χρησιμοποιείται, αποκτά το δικό της χρώμα. Οι ξανθές μπίρες (lager), προέρχονται από βύνες κριθαριού με ανοιχτό χρώμα. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες (dark lager, ale, stout), αποκτούν το σκούρο χρώμα τους από τις βύνες κριθαριού με σκούρο χρώμα, το οποίο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που εφαρμόζονται κατά την φρύξη (καβούρδισμα) στη βυνοποίηση.

Σ΄ αυτό το στάδιο παράγονται και πολλές αρωματικές ενώσεις, που συμβάλλουν στο άρωμα και τη γεύση της μπίρας. Οι άσπρες μπίρες (Weiss), προέλευσης Βελγίου, ζυθοποιούνται με βύνη που είναι μίγμα 50% βύνης σιταριού και 50% βύνης κριθαριού και είναι πιο χλωμές. Οι κόκκινες μπίρες (red ale), αποκτούν το χρώμα τους από ένα τύπο βύνης που είναι μίγμα ξανθιάς και μαύρης βύνης.

LAGER
Ξανθιά μπίρα με βυθοζύμες, είδος που αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής: Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, ΒΙΟΣ 5, SOL, Amstel Pulse, Amstel Light, Buckler, Foster’s, Desperados, Birra Moretti, Kirin Ichiban.

PILSENER
Ξανθιά μπίρα lager, με εντονότερη γεύση λυκίσκου: Amstel Premium Pilsener, Fischer, Krusovice Imperial.

DARK LAGER
Μαύρη μπίρα lager, αλλά με αρκετή ποσότητα μαύρης βύνης: Amstel Bock, Krusovice Cerné.

WEISS
Σταρένια μπίρα με θολό χρώμα: Erdinger Weiss, Erdinger Dunkel.

STOUT
Μαύρη μπίρα, αποτέλεσμα έντονα καβουρδισμένης βύνης: Murphy’s Irish Stout.

ALE
Μπίρα με αφροζύμες, συνήθως με φρουτώδες άρωμα: McFarland, Murphy’s Irish Red, Duvel, Newcastle Brown Ale, John Smith’s Extra Smooth.

TRAPPIST
Μοναστηριακή μπίρα με επαναζύμωση στη φιάλη: Chimay Blue, Red & White.

LAGER
HEINEKEN
Τύπος: Ανοιχτόχρωμη ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Η premium μπίρα με την πλούσια, διεθνή παρουσία, καθώς διατίθεται σε περισσότερες από 170 χώρες στον κόσμο. Η μοναδικότητά της οφείλεται στη μέθοδο καλλιέργειας μιας ειδικής μαγιάς που την κάνει ξεχωριστή σε άρωμα και γεύση. Έχει γεμάτη γεύση και διακριτικό άρωμα λυκίσκου και βύνης.
Αλκοόλ: 5%

AMSTEL
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Πρώτη σε κατανάλωση μπίρα στην Ελλάδα με 45 και πλέον χρόνια ποιοτικής παρουσίας. Το χρυσό της χρώμα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ανοιχτόχρωμης και σκουρόχρωμης βύνης. Έχει γεμάτη γεύση και άρωμα λυκίσκου και μαγιάς.
Αλκοόλ: 5%

ΑΛΦΑ
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Δροσερή, ελαφριά, ξεδιψαστική, πίνεται εύκολα και διαθέτει πλούσιο αφρό. Έχει απαλό άρωμα βύνης και μαγιάς.
Αλκοόλ: 5%

ΒΙΟΣ 5
Τύπος: Lager
Χαρακτηριστικά: Η 1η μπίρα στον κόσμο από 5 δημητριακά, ελληνικής παραγωγής. Περιέχει κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, ρύζι.
Αλκοόλ: 5%

SOL
Τύπος: Ξανθιά Lager
Με χώρα προέλευσης το Μεξικό, η ελαφριά lager με την δροσιστική και ευχάριστη γεύση της, που συνδυάζεται ιδανικά με λεμόνι, έχει χρυσαφί χρώμα και απαλό άρωμα λυκίσκου. Χρονολογείται από το 1899, ενώ εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες.
Αλκοόλ: 4,5%

AMSTEL PULSE
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Μοντέρνα, διάφανη φιάλη με καινοτόμο πρακτικό καπάκι που ανοίγει με μια απλή κίνηση. Είναι λιγότερο πικρή και έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Έχει απολαυστική και δροσερή γεύση.
Αλκοόλ: 4,7%

AMSTEL LIGHT
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Ελαφριά δροσιστική lager με γεμάτο σώμα, πυκνό και πλούσιο αφρό, ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα. Προσφέρει 100% γεύση με λιγότερες θερμίδες.
Αλκοόλ: 3,5%

BUCKLER
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Ελαφριά μπίρα από φυσικά συστατικά, με διακριτικά αρώματα μαγιάς και κριθαριού που παρασκευάζεται με ειδική διαδικασία ζύμωσης.
Αλκοόλ: Χωρίς αλκοόλ

FOSTER’S
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Η Νο1 σε πωλήσεις Αυστραλιανή μπίρα και η 3η πιο διαδεδομένη μάρκα στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστικό χρυσόξανθο χρώμα, ελαφριά δροσιστική γεύση και λεπτό φρουτώδες άρωμα.
Αλκοόλ: 5%

DESPERADOS
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Έχει δροσιστική γεύση, άρωμα Tequila, συνδυάζοντας έτσι μπίρα και ποτό. Πίνεται απευθείας από το μπουκάλι με λεμόνι, μεταφέροντάς μας σ’ έναν κόσμο περιπέτειας.
Αλκοόλ: 5,9%

BIRRA MORETTI
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Παραδοσιακή ιταλική μπίρα. Παράγεται από το 1859 με ένα μίγμα από επιλεγμένες ποικιλίες λυκίσκου, του οποίου η συνταγή παραμένει μυστική και ακολουθείται κατά γράμμα μέχρι σήμερα.
Αλκοόλ: 4,6%

FISCHER
Τύπος: Ξανθιά Pilsener
Χαρακτηριστικά: Μπίρα υψηλής ποιότητας με καταγωγή από το Στρασβούργο, στην Αλσατία. Συνδυάζει τον εκλεπτυσμό της Γαλλίας και τη Γερμανική παράδοση στη δημιουργία μπίρας.
Αλκοόλ: 5%

KIRIN ICHIBAN
Τύπος: Ξανθιά Lager
Χαρακτηριστικά: Κατάγεται από την Ιαπωνία και για την παρασκευή της χρησιμοποιείται κριθάρι και ρύζι. Έχει απαλή, απολαυστική γεύση, εξευγενισμένο σώμα και άψογο τελείωμα, χάρη στην προσεκτική επιλογή υλικών υψηλής ποιότητας. Το διάστημα 1997-2001 βραβεύτηκε με το υψηλού κύρους παγκόσμιο μετάλλιο «Gold Monde Selection».
Αλκοόλ: 5%

PILSENER
KRUSOVICE IMPERIAL
Τύπος: Bohemian Pilsener
Χαρακτηριστικά: Αυθεντική premium pilsener μπίρα από την Τσεχία. Παρασκευάζεται από το 1581, με την υψηλή δεξιοτεχνία των ζυθοποιών της Βοημίας, με υψηλής ποιότητας υλικά και νερό από ιδιωτική πηγή. Έχει χρυσαφένιο χρώμα και αρωματική γεύση, που αφήνει την ευχάριστη πικράδα της πραγματικής pilsener μπίρας.
Αλκοόλ: 5%

AMSTEL PREMIUM PILSENER
Τύπος: Pilsener
Χαρακτηριστικά: To νέο μοναδικό προϊόν της Amstel, με την αυθεντική συνταγή Pilsener που πρωτο-παρασκεύασαν οι Αρχιζυθοποιοί της Amstel. Μια μπίρα που συγκεντρώνει όλη την εμπειρία της Amstel στη ζυθοποίηση, από το 1870 ως σήμερα. Έχει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, γεμάτη και πλούσια ισορροπημένη γεύση, με χαρακτηριστική γεύση λυκίσκου και αφρό πλούσιο και φινετσάτο.
Αλκοόλ: 5%

DARK LAGER
KRUSOVICE CERNÉ
Τύπος: Dark Lager
Χαρακτηριστικά: Βραβευμένη ως η «Καλύτερη Σκούρα Lager Μπίρα στον Κόσμο» για το 2009. Λυκίσκος Saazer, καβουρδισμένη βύνη κριθαριού, μαγιά και νερό από πηγές του δάσους του Krivoklat. Πολύ δημοφιλής στην Τσεχία και σε 30 ακόμη χώρες, για την γλυκιά καραμελένια γεύση της και την ευχάριστη πικράδα λυκίσκου.
Αλκοόλ: 3,8%

AMSTEL BOCK
Τύπος: Dark Lager
Χαρακτηριστικά: Δυνατή γεύση με πικρή επίγευση, άρωμα λυκίσκου και καβουρδισμένης βύνης.
Αλκοόλ: 7%

WEISS
ERDINGER WEISS
Τύπος: Weiss
Χαρακτηριστικά: Μπίρα από την καρδιά της Βαυαρίας. Παράγεται με τον αυστηρό γερμανικό τρόπο περί αγνότητας των υλικών του 1516 και αποτελεί σήμερα συνώνυμο της Weiss μπίρας. Δεν παστεριώνεται, ενώ η επαναζύμωση στη φιάλη την κάνει ιδιαίτερα αναζωογονητική. Έχει φρουτώδη, ξηρή, καθαρή γεύση, πικάντικη επίγευση και άρωμα φρούτων και μαγιάς.
Αλκοόλ: 5,3%

ERDINGER DUNKEL
Τύπος: Weiss
Χαρακτηριστικά: Δυνατή, σκουρόχρωμη σταρένια μπίρα, με έντονη πικάντικη γεύση. Η γεμάτη γεύση της οφείλεται στα εξαιρετικής ποιότητας υλικά της, λυκίσκο και σκούρα βύνη που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της. Παράγεται σύμφωνα με παραδοσιακή παλιά συνταγή και όπως κάθε γνήσια Erdinger Weiss, επαναζυμώνεται μέσα στη φιάλη. Ως αποτέλεσμα έχουμε μία πλήρως ισορροπημένη σκούρα μπίρα.
Αλκοόλ: 5,6%

STOUT
MURPHY’S IRISH STOUT
Τύπος: Stout
Χαρακτηριστικά: Μαύρη ιρλανδική μπίρα με παράδοση 140 ετών. Μεστή και απολαυστική, έχει άρωμα καβουρδισμένης βύνης, ελαφριά ξηρή γεύση και μοναδικά βελούδινο κρεμώδη αφρό.
Αλκοόλ: 4%

ALE
McFARLAND
Τύπος: Red Ale
Χαρακτηριστικά: Κόκκινη μπίρα από την Ιρλανδία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Το χρώμα της είναι αποτέλεσμα ανοιχτόχρωμης και σκουρόχρωμης βύνης. Έχει πυκνό αφρό και γλυκόπικρη επίγευση.
Αλκοόλ: 5,6%

MURPHY’S IRISH RED
Τύπος: Red Ale
Χαρακτηριστικά: Ιρλανδική μπίρα που χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα που της προσδίδει ο τύπος της βύνης, που είναι μίγμα ξανθιάς και μαύρης βύνης. Απαλή και δροσιστική, έχει άρωμα φρούτων και καραμέλας.
Αλκοόλ: 5%

DUVEL
Τύπος: Golden Ale
Χαρακτηριστικά: Λευκοκίτρινη μπίρα από το Βέλγιο, με γλυκόπικρη γεύση και έντονο άρωμα νεραντζιού. Το είδος της μαγιάς που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, έχει απομονωθεί από το 1930. Τη χαρακτηρίζει η επαναζύμωση που υφίσταται στη φιάλη.
Αλκοόλ: 8,5%

NEWCASTLE BROWN ALE
Τύπος: Καστανοκόκκινη Ale
Χαρακτηριστικά: Μπίρα με έντονη προσωπικότητα, καφεκόκκινο χρώμα,  πλούσιο αφρό, δυνατό άρωμα καραμέλας και γεμάτη γεύση.
Αλκοόλ: 4,7%

JOHN SMITH’S EXTRA SMOOTH
Τύπος: Bitter Ale
Χαρακτηριστικά: Από τις πιο αγαπημένες bitter ale στη Βρετανία. Την προτιμούν για την ελαφριά πικράδα, το καστανοκόκκινο χρώμα, την απαλή υφή, και τον  πλούσιο αφρό της.
Αλκοόλ: 3,8%

TRAPPIST
CHIMAY
Τύπος: Trappist
Χαρακτηριστικά: Αυθεντική μοναστηριακή μπίρα από το Βέλγιο, σε τρείς τύπους: κόκκινη, λευκή & μπλε. Παράγεται σύμφωνα με τη μέθοδο της Καμπανίας και η μαγιά της έχει απομονωθεί από το 1949. Δεν παστεριώνεται, ενώ το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της είναι από την πηγή του μοναστηριού «Scour Mont». Η επαναζύμωση γίνεται στη φιάλη της.

CHIMAY RED
Έχει σκούρο, βαθυκόκκινο χρώμα και το άρωμά της, που προκύπτει από την επαναζύμωση στη φιάλη, θυμίζει βερίκοκο. Η γεύση της είναι βελούδινη κι η επίγευση ελαφρώς πικρή, ωστόσο οι νότες φρούτων είναι αισθητές.
Αλκοόλ: 7%

CHIMAY WHITE
Χρυσοκίτρινη θολή μπίρα με ευχάριστο άρωμα, που προέρχεται από τον συνδυασμό λυκίσκου και μαγιάς. Το άρωμά της θυμίζει σταφύλι μοσχάτο. Έχει απαλή γεύση με πικρή επίγευση που την κάνει ακόμη πιο απολαυστική.
Αλκοόλ: 8%

CHIMAY BLUE
Σκουρόχρωμη με έντονο αφρό. Το έντονο άρωμα μαγιάς με κάποιες νότες λουλουδιών την κάνει ευχάριστη. Η γεύση της επιτείνει την απόλαυση, αφήνοντας μια ελαφριά, αλλά ικανοποιητική επίγευση καβουρδισμένης βύνης.
Αλκοόλ: 9%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ