ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ PREMIUM ΜΠΙΡΑΣ

Εκεί έξω στα εστιατόρια, τις κάβες, τα e-shop, τα café και τα ράφια των σούπερ μάρκετ, συχνάζει μια ειδική κατηγορία μπίρας, με υψηλές προδιαγραφές, που καταρρίπτει τη λαθεμένη και μονομερή εντύπωση ότι πρόκειται για «φτηνό» και «απλοϊκό» αφρώδες ποτό. Σε αυτήν την ομάδα, που αποτελείται από premium αντιπροσώπους, ανεβαίνει ο πήχης της γεύσης, των αρωμάτων, της αλκοόλης, της πολυπλοκότητας, της διάρκειας ζωής, των gourmet συνδυασμών αλλά και της τιμής. Μαζί με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, υψώνονται στο τετράγωνο οι επιλογές απόλαυσης, οι εποχές ή οι ώρες πόσης και οι γαστρονομικοί σύντροφοι αυτών των μπιρών. Θα τολμούσα να πω, αν ήθελα να τις χαρακτηρίσω, ότι είναι «βραδινές» και παντός καιρού. Πίνονται από το φθινόπωρο και το χειμώνα μέχρι τους πρώτους ζεστούς μήνες, και στέκονται επάξια δίπλα σε ένα βαρύ δείπνο ή ακόμα και μόνες τους ως πρωταγωνιστική επιλογή στη βραδινή έξοδο ή τις ήσυχες νύχτες στο σπίτι, όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα καλό ποτό.

Δοκιμάζοντας τις τοπ 10 των premium
Πριν από ένα χρόνο περίπου ταξίδεψα στη Βαρκελώνη, σε μια πόλη όπου με παρασύρουν οι μυρωδιές, τα χρώματα, τα κτήρια και κυρίως αυτή η εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα. Σε κάποια από τις ποικίλες βραδινές αναζητήσεις μου για τοπικές λιχουδιές μού κέντρισε το ενδιαφέρον ένα μικρό εστιατόριο, σε ένα στενάκι της παλιάς πόλης, με ισπανικά αλλαντικά και τυριά να κρέμονται από παντού. Μπήκα χωρίς ενδοιασμούς και ζήτησα την πρόταση του σεφ. Ήταν ένα πλούσια μαγειρεμένο μοσχαράκι με μπαχαρικά και σάλτσα αντάξια του ισπανικού ταπεραμέντου, που μου το συνδύασαν με μπίρα, την Estrella Inedit. Είναι μια από τις βραδινές αφρώδεις κυρίες που θα γνωρίσουμε.

Estrella Inedit (750ml)
Ένα αστέρι γεννιέται

Αποτελεί το καμάρι της ισπανικής ζυθοποιίας Estrella Damm και συμφωνώ απόλυτα. Από το μπουκάλι μέχρι το περιεχόμενο, είναι έντονα τα στοιχεία της λάμψης, της φινέτσας, της πολυτέλειας και της σαγήνης. Η ποιότητά της φέρει την υπογραφή του διάσημου ισπανού σεφ Ferran Adrià και της έμπειρης ομάδας sommelier του εστιατορίου elBulli. Δημιουργήθηκε για να εισβάλει στα γαστρονομικά τραπέζια και το πέτυχε. Όταν την πρωτοδοκίμασα, ξεχώρισα την αρμονία οξύτητας και γλυκύτητας που συνδυάζει· ένα σημαντικό ατού για το πάντρεμα με την κουζίνα. Τα επόμενα δυνατά χαρτιά της είναι σίγουρα τα φρούτα, τα άνθη και τα γλυκά μπαχαρικά, τα όποια συνθέτουν τα αρώματα και τη γεύση της.

Ζυθοποιείο Estrella Damm, Ισπανία
Τύπος Witbier
Αλκοόλη 4,6% vol
Σερβίρισμα 4-8 βαθμοί, σε ποτήρι για λευκό κρασί
Τιμή 6 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στην Cava Vegera
Ανδρέα Παπανδρέου 130, Γλυφάδα, τηλ. 210 9646635

Infinium (750ml)
Για ένα μακρύ ταξίδι φυσαλίδων

Ωραίο μπουκάλι και ακόμη πιο όμορφο περιεχόμενο, για μια μπίρα ισότιμη με μια καλή σαμπάνια. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010, ύστερα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς για να καταλήξουν στον ανώτερο μπιρένιο χαρακτήρα της. Για μένα αποτελεί μια πρόκληση και συγχρόνως ένα μυστήριο, και αυτό γιατί παράγεται μόνο από τα τέσσερα βασικά συστατικά που επιτρέπει ο γερμανικός νόμος του 1516. Κι όμως, καταφέρνει να προσφέρει ένα απίστευτο μπουκέτο από ροδάκινο, σταφύλι, μάνγκο, ανανά, πράσινο μήλο, μέλι, κίτρο και μπαχαρικά. Ενώ, λοιπόν, ακολουθεί πιστά την παράδοση σε όλα τα στάδια δημιουργίας, μέχρι και τη ζύμωση με τη μέθοδο της σαμπάνιας, έχει τελικά έναν σύγχρονο και μοντέρνο χαρακτήρα.

Ζυθοποιείο Samuel Adams, Βοστώνη, ΗΠΑ
Τύπος Ale
Αλκοόλη 10,3% vol
Σερβίρισμα 5-6 βαθμοί, σε ποτήρι σαμπάνιας
Τιμή 25­ευρώ
Θα τη βρείτε στο Beer Factory
Ηρακλείτου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 2753619

Samichlaus (330ml)
O Άγιος Βασίλης υπάρχει και στην μπίρα
Φυσικά σας αρέσουν τα malt, όπως αρέσουν και σε μένα. Έτσι ξέρω ότι αυτήν την μπίρα θα τη λατρέψετε γιατί σας αφήνει μια πολύ κοντινή αίσθηση. Οι ιδιαιτερότητές της είναι πολλές και πάμε να τις απαριθμήσουμε: πρώτον, τα καζάνια της βράζουν μόνο μία φορά το χρόνο, ανήμερα του Αγίου Νικολάου· δεύτερον, ζυμώνει για 20 ημέρες· τρίτον, ωριμάζει για 10 μήνες πριν εμφιαλωθεί· τέταρτον, παλαιώνεται μέσα στη φιάλη· πέμπτον, είναι η πιο δυνατή Lager στον κόσμο, με αλκοόλη που αγγίζει τα 14% vol· και έκτον, η αρωματική παλέτα της πλημμυρίζει από μαύρα φρούτα, καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά. Η δική μου προσθήκη και παρότρυνση είναι να τη δοκιμάσετε παρέα με σοκολάτα.

Ζυθοποιείο Eggenberg Schloss, Αυστρία
Τύπος Strong Lager
Αλκοόλη 14%
Σερβίρισμα 13-15 βαθμοί
Τιμή 4,90 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στην Κάβα Καζάκος
Κοδριγκτώνος 34, Αθήνα, τηλ. 210 8235740

Crème Brûlée Imperial Milk Stout (500ml)
Μπίρα και γλυκό, σημειώσατε Χ
Ίσως μια από τις πιο εμπνευσμένες και to the point ετικέτες για μια μπίρα πέρα από τα συνηθισμένα. Τι εννοώ; Μα φυσικά την αγελαδίτσα που φιγουράρει στην ετικέτα και παραπέμπει αυτόματα στον Milk Stout τύπο, που σημαίνει ότι περιέχει λακτόζη.
Για να δοκιμάσετε την μπίρα, θα κάνετε αυτό που έκανα κι εγώ όταν άνοιξα για πρώτη φορά το μπουκάλι της. Θα αφαιρέσετε το καπάκι, θα σερβιριστείτε και θα κλείσετε τα μάτια, για να αφεθείτε στη μαγευτική αρωματική πανδαισία που θα σας συναρπάσει και θα σας φέρει στο μυαλό μνήμες από αγαπημένα γλυκά, όπως το καζάν ντιπί ή την crème brûlée, μαζί με καραμέλα βουτύρου, βανίλια, μόκα, τιραμισού, καφέ και σοκολάτα.

Ζυθοποιείο Southern Tier, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Τύπος Stout
Αλκοόλη 9,6% vol
Σερβίρισμα 10-12 βαθμοί, σε ποτήρι τουλίπα
Τιμή 21,50 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στο Beer Factory
Ηρακλείτου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 2753619

Chimay Blue (750ml)
Από τους μοναχούς με αγάπη

Μέσα στους τοίχους των μοναστηριών του Βελγίου, υπό την επίβλεψη των μοναχών, δημιουργείται η αυθεντική Chimay Trappist. Η μπλε ετικέτα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά Χριστούγεννα, ως vintage πρόταση, αλλά τελικά παρέμεινε μόνιμα στην οικογένεια Chimay, αφού ενθουσίασε το κοινό. Όπως ένα καλό κρασί, έτσι κι αυτή ωριμάζει με το χρόνο και αναπτύσσει χαρίσματα, όπως το ζηλευτό κρεμώδες στεφάνι, την υψηλή αρωματική ένταση από τριαντάφυλλο, μαύρα φρούτα, καραμέλα και καφέ, τη μαλακή υφή και τη γεμάτη γεύση. Μια πρόταση για να τη γνωρίσουμε καλύτερα είναι να πειραματιστούμε μαζί της με πολλούς τρόπους: να τη δοκιμάσουμε μόνη της, με πλατό τυριών ή ποικιλία κρεατικών.

Ζυθοποιείο Chimay, Βέλγιο
Τύπος Strong Ale
Αλκοόλη 9% vol
Σερβίρισμα 10-12 βαθμοί, σε ποτήρι τουλίπα
Τιμή 8­ ευρώ
Θα τη βρείτε στην Κάβα Μελίτη
Ελ. Βενιζέλου 38, Ελευσίνα, τηλ. 211 0100215

Duvel (750ml)
Παρέα με μια διαβολική μπίρα

H καλή καταγωγή της αλλά και η προσεχτική παραγωγή είναι δυο προτερήματά της που δεν κρύβονται. Τα θεωρητικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε (πέρα από το γεγονός ότι Duvel στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «διάβολος») και τα οποία αποτελούν τα μυστικά διαφοροποίησής της, είναι ότι η διαδικασία παραγωγής διαρκεί 90 ημέρες· ότι χρησιμοποιούνται οι καλύτερες ποικιλίες saaz από την Τσεχία και styrian από τη Σλοβενία, και οι ίδιες ζύμες που βρέθηκαν και απομονώθηκαν από τον Victor Moortgat (ιδρυτή της ζυθοποιίας) το 1918· ότι επαναζυμώνεται στο μπουκάλι· και ότι έχει 36 μήνες ζωής. Πρακτικά θα την ανακαλύψουμε μαζί, δοκιμάζοντας. Και είναι εκρηκτική. Από τα αρώματα λεμονιού, μπανάνας, πορτοκαλιού, πιπερόριζας, νεραντζιού, πιπεριού, καβουρδισμένου ψωμιού, μέχρι τη σύνθετη και λιπαρή γεύση της, δεν βρίσκεις ατέλεια.

Ζυθοποιείο Duvel Moortgat Brewery, Βέλγιο
Τύπος Strong Ale
Αλκοόλη 8,5% vol
Σερβίρισμα 6 βαθμοί, σε ποτήρι τουλίπα
Τιμή 7,70 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στην Cava Canava
Ευφρονίου 63 και Διοχάρους, Αθήνα, τηλ. 210 7250444

Bière du démon (330ml)
Η παραπλανητική αθωότητα

Είναι ξανθιά, διαυγής, διαθέτει χρυσό περιτύλιγμα και μέχρι εδώ μοιάζει με μια κοινή μπίρα, αλλά δεν είναι. Η μοναδικότητά της γίνεται αντιληπτή όταν τη σερβίρουμε στο ποτήρι και αρχίσουμε να την απολαμβάνουμε. Στο στόμα μας εξελίσσεται μια ζεστασιά που προέρχεται από τους 12 βαθμούς αλκοόλης. Τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για μια απλή ξανθιά, αλλά για μια Γαλλίδα, η οποία ζυμώνεται 15 μέρες και χρησιμοποιεί περισσότερη ποσότητα βύνης από τις κλασικές μπίρες. Όταν την προσέξουμε καλύτερα, πίσω από την αλκοόλη ξεπροβάλλουν γλυκά αρώματα μελιού, καραμέλας, βύνης και φρούτων. Η συμβουλή μου είναι αν δεν την πιείτε ως digestif, να τη συνδυάσετε με ένα καλό δείπνο.

Ζυθοποιείο Les Brasseurs de Gayant, Γαλλία
Τύπος Special Lager
Αλκοόλη 12% vol
Σερβίρισμα 6-7 βαθμοί
Τιμή 4,80 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στην Beer & Beer
Χαριλάου Τρικούπη 157, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 8078720

Aventinus Schneider Weisse
Η σκούρα ομορφιά

Το βαθύ της χρώμα μας οδηγείστο Μόναχο. Εκεί, η οικογένεια Schneider παράγει μπίρα από το 1872. Σήμερα, έχει αναλάβειμη έκτη γενιά και συνεχίζει με την ίδια αγάπη τη συνταγή της σταρένιας μπίρας, που έχει τις δυνατότητες να μας κλέψει την καρδιά και να μας ωθήσει σε χαλαρές χειμωνιάτικες εικόνες δίπλα στο τζάκι, με ένα γεμάτο ποτήρι Aventinus Weisse. Για να ολοκληρώσω την εικόνα μας, αρκεί να σας πω ότι στη μύτη σας θα έρθουν ευωδιές από ώριμα φρούτα, μπανάνα, δαμάσκηνα, μούρα και χυμό σταφυλιού. Το στόμα σας θα γεμίσει, και κάθε γουλιά θα είναι μεταξένια και σύνθετη. Δεν μένει παρά να τη συμπληρώσουμε με κάποιον ανάλογο σύντροφο, όπως ζαρκάδι ή τάρτα σοκολάτας με φρούτα.

Ζυθοποιείο G. Schneider & Sohn, Γερμανία
Τύπος Weisse Bock
Αλκοόλη 8,2% vol
Σερβίρισμα 12-15 βαθμοί, σε ψηλό ποτήρι Weisse
Τιμή 3,40 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στο Beer Factory
Ηρακλείτου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 2753619

Schlenkerla Märzen
Μπίρα ή καπνιστό;

Μια ειδική περίπτωση μπίρας και μια ειδική από μόνη της κατηγορία είναι η καπνιστή μπίρα από τη Βαυαρία. Όταν τη δοκιμάσετε είτε θα γίνετε φανατικοί οπαδοί είτε δεν θα σας αρέσει καθόλου ο ρουστίκ και έντονος χαρακτήρας της.
Σίγουρα όμως θα αναγνωρίσετε τη διαφορετικότητά της. Η ζυθοποιία από την οποία προέρχεται ασχολείται αποκλειστικά με αυτόν τον καπνιστό τύπο μπιρών. Η διαδικασία παραγωγής τους δεν είναι εύκολη, αφού απαιτεί ένα επιπλέον στάδιο, το κάπνισμα της βύνης με ειδικά ξύλα. Η Märzen είναι μια εξαιρετική αντιπρόσωπος για να γνωρίσουμε αυτήν την κατηγορία, με πλούσιο καπνιστό άρωμα κρέατος, αλμυρού μπέικον και καβουρδισμένης βύνης.

Ζυθοποιείο Schlenkerla, Γερμανία
Τύπος Smoked
Αλκοόλη 5,1% vol
Σερβίρισμα 9-12 βαθμοί
Τιμή 3,60 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στην Κάβα Φαίδων
Ελ. Βενιζέλου 180, Καλλιθέα, τηλ. 210 9592448

Hertog Jan Grand Prestige
Η αποπλάνηση είναι καστανοκόκκινη
Μια μεγαλοπρεπής μπίρα, σε βαρύ πήλινο μπουκάλι και όνομα από τον δούκα Hertog Jan, που θεωρείται ο θεμελιωτής της κουλτούρας της μπίρας. Το περιεχόμενο είναι αντάξιο τόσο της εμφάνισης όσο και των τίτλων. Όταν γεμίσουμε τα ποτήρια μας με την ολλανδική μπίρα, που αποτελεί δημιούργημα τεσσάρων φίλων, θα θαυμάσουμε τον αφρό που έχει διάρκεια και καταλαμβάνει το χώρο που του αναλογεί στο ποτήρι. Μόλις πλησιάσουμε το ποτήρι στα χείλη μας, οι φυσαλίδες θα έχουν φροντίσει να μεταφέρουν στη μύτη μας την καραμέλα βουτύρου, τη μαύρη σοκολάτα, τα μαύρα φρούτα (μούρα, δαμάσκηνα), το ροδάκινο και τις νύξεις μπαχαρικών. Η γεύση θα μας ταξιδέψει στα ίδια αρώματα και η επίγευση θα μας αφήσει με μια ωραία γλυκόπικρη αίσθηση. Μια premium μπίρα της οποίας το μυστικό –μεταξύ μας– είναι το καλό νερό από το χωριό Arcen.

Ζυθοποιείο Arcense Bierbrouwerij, Ολλανδία
Τύπος Belgian Strong Ale
Αλκοόλη 10% vol
Σερβίρισμα 8-10 βαθμοί
Τιμή 7,90 ­ευρώ
Θα τη βρείτε στο House of Wine
Ιθώμης 26, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6773315

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ