B FOR BEER

Η μπίρα, λέει ο Τομ Ρόμπινς σε κάποιο σημείο του τελευταίου του βιβλίου «B is for Beer», είναι το μέσο που βοηθά τους ενήλικες να σηκώσουν για λίγο την κουρτίνα που χωρίζει αυτόν τον κόσμο από τον άλλο, να ρίξουν μια φευγαλέα ματιά στο νόημα του σύμπαντος, πριν επιστρέψουν στην πεζή πραγματικότητα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

Δεν είναι μόνο το δροσερό ποτό που εμείς οι Έλληνες συνδέσαμε με το τραπέζι πλάι στη θάλασσα. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι το ποτό με την τεράστια γευστική γκάμα, η απόλυτη σύντροφος της αντροπαρέας, η εκλεπτυσμένη πρόταση για μια καλή ποικιλία κρεάτων, η ιδανική επιλογή και για ζέστη και για κρύο… Και του λιμανιού και του σαλονιού… Όσο για τα στέκια της; Πολύ αξιόλογα όλα. Ακολουθεί μια επιλογή με τις κατά τη γνώμη μας πιο ενδιαφέρουσες μπιραρίες της Αθήνας.

DIVER
Δαβάκη 65, Καλλιθέα, 210 9530040
Το στήσιμο αυτής της μπιραρίας –όπως λέει και το όνομά της– ξεκίνησε από μια παρέα φίλων των καταδύσεων. Η εξέλιξή της όμως δεν ήταν καθόλου ερασιτεχνική. Η μπιραρία είναι λίγο κρυμμένη στο εμπορικό κέντρο της πλατείας Δαβάκη, αυτό όμως εμείς δεν το θεωρούμε μειονέκτημα. Το περιβάλλον είναι ρουστίκ γερμανικό, αλλά η μουσική το τοποθετεί και στην κατηγορία pub-μπιραρία. Ωραία ροκ ακούσματα, 136 ετικέτες εμφιαλωμένης μπίρας και εννέα βαρελίσιες, όπως και σαράντα πολύ καλές γευστικές προτάσεις, κατατάσσουν την Diver σε μια από τις καλύτερες μπιραρίες της πόλης. Ο χώρος είναι έξυπνα χωρισμένος, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε «την ενέργεια της μπάρας», αν είστε σε εξωστρεφή διάθεση, ή να φάτε ήσυχα στην άλλη αίθουσα αν προτιμάτε.

Οι γεύσεις –βαυαρικής επιρροής– είναι από τα μεγάλα ατού της Diver, αφού δεν είναι απλώς συνοδευτικές τής μπίρας, αλλά συνιστούν ένα πλήρες μενού με χαρακτήρα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο φημισμένο φιλέτο Diabola, σοταρισμένο με κόκκους τεσσάρων διαφορετικών πιπεριών και σβησμένο με κονιάκ, το χοιρινό φιλέτο με φυσικό κάπνισμα βελανιδιάς και σάλτσα ανανά, το καπνιστό αγριογούρουνο με ξινολάχανο, το ελάφι με άγρια μανιτάρια, το κουνέλι με σάλτσα μπίρας, και κυρίως το αυθεντικό γερμανικό κότσι, που αποτελεί σπεσιαλιτέ. Αν θέλετε, η μπίρα μπορεί να έρθει στο τραπέζι σας σε ξύλινο μέτρο ή βαρελάκι 5 λίτρων.

Την απόλαυση μιας καλής μπίρας θα συμπληρώσουν τα rock, ethnic, jazz και blues ακούσματα, αλλά και τα μηνιαία happening με live βραδιές και κεντρικό πρωταγωνιστή την μπίρα.

 

ΜΕΘΕΞΗ
Νεότητος 2, Νέο Ηράκλειο, 210 2849267
Αν σκέφτεστε τούβλο, πέτρα, ξύλο και γενικά το κλασικό βαυαρικό ύφος, εδώ σας περιμένει μια έκπληξη. Η Μέθεξη είναι εντελώς pop, χωρίς όμως αυτό να απειλεί καθόλου την αυθεντικότητά της. Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας μπίρα, θα τη βρείτε εδώ. Οι 80 ετικέτες και οι τέσσερις Draft που διαθέτει η κάβα της προσφέρονται για ατέλειωτους γευστικούς συνδυασμούς. Παράλληλα με αυτήν την υπερ-εξειδικευμένη κάβα μπίρας, υπάρχει και εξαιρετική κουζίνα, με κάποιες γερμανικές αποχρώσεις και άφθονα λουκάνικα.

Ένα πλήρες μενού με οκτώ σαλάτες, αρκετά ορεκτικά και πολλά κρεατοφαγικά ή μη κύρια πιάτα θα ταιριάξουν με την μπίρα σας, προσεγμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια. Για το κλείσιμο του γεύματος, υπάρχουν στο μενού επτά γλυκά, μεταξύ των οποίων το super σουφλέ σοκολάτας, τα μπράουνις και το τηγανητό μήλο. Το δροσερό deck με την πρασιά μπορεί να σας δεχτεί από το πρωί για καφέ και σνακ, η κουζίνα όμως ανοίγει στις 12 μ.μ.

 

ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ
Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582751

Να μια ακόμη πολύ μοντέρνα εκδοχή σύγχρονης μπιραρίας, με πολύ χρώμα, arty στοιχεία, βιτρό και χαρούμενες τοιχογραφίες, που παραπέμπουν περισσότερο σε pop ευρωπαϊκό café. Το Eν Aιθρία αυτοπροσδιορίζεται ως μπιραρία, κι έχει δίκιο, αφού η πολύ ικανοποιητική λίστα του από εβδομήντα εμφιαλωμένες και πέντε βαρελίσιες μπίρες το τοποθετούν άνετα στην κατηγορία αυτή.

Τα πιάτα του, μελετημένα για μπιρο-συνδυασμούς, έχουν τη φρεσκάδα αλλά και τις ethnic πινελιές που έχουν τα καλά μοντέρνα εστιατόρια.

Έχει όμως και πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές, που θα μπορούσες ν’ ακούσεις σε μια ροκάδικη pub. Φλερτάρει πάντως έντονα με την ethnic, καθώς και με τη reggae σκηνή.

Στο Εν Αιθρία πίνεις και καφέ από το πρωί. Είναι ένα non-stop νεανικό στέκι, που γνωρίζει την μπίρα στη νέα γενιά με τον σωστό τρόπο.

 

ΒΥΝΗ
Δράκου 10, Κουκάκι, 210 9226225
Από μια τέτοια έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τόσο κλασικό στέκι. Η Βύνη έχει εικοσαετή ιστορία, την οποία ενσωματώνει με χάρη στην ανοιχτόχρωμη ξύλινη διακόσμηση και τις old school rock μουσικές επιλογές της. Η μπάρα της διαθέτει όποια μπίρα επιθυμήσει η ψυχή σας (εμφιαλωμένη ή βαρελίσια), ενώ η κουζίνα της δεν είναι απλώς συνοδευτική. Σπεσιαλιτέ που αγγίζουν το γκουρμέ δίνουν στον κατάλογο τη δική τους δυναμική, με πιάτα όπως χειροποίητες τηγανιτές πατάτες με σος ροκφόρ, ψαρονέφρι με σος μουστάρδας, ρολά Βύνη, και σαλάτα Βύνη με σπανάκι, ρόκα, καρύδια, παρμεζάνα και σος μελιού. Από την άλλη, υπάρχει μια κλασική και πολύ επιτυχημένη λουκανικο-ποικιλία ή το περίφημο τυρί πανέ με σος ταρτάρ, γεμισμένο με μπέικον. Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται: μπίρα Βεργίνα σε βαρέλι και μια πολύ ιδιαίτερη λίστα με λαχταριστά επιδόρπια, όπως τα ολόφρεσκα μπράουνις με παγωτό.

 

ΚΟΜΗΣ
Λασκαράτου 20, Πατήσια, 210 2112135
Παρόλο που ο Κόμης δεν δηλώνει αυθεντική μπιραρία, οι περισσότεροι θαμώνες του τον τοποθετούν εκεί. Ο δροσερός κήπος, η ικανοποιητική λίστα μπίρας, ο ιδιοκτήτης «περσόνα», η καλλιτεχνική εσάνς που χαρακτηρίζει το χώρο, οι καλές μουσικές, έχουν κάνει τον Κόμη κλασικό στέκι εδώ και 30 χρόνια. Πρόκειται για μια επιβλητική μονοκατοικία, με πολύ εντυπωσιακή είσοδο-αψίδα, την οποία έχουν διαβεί πολλά μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Στον Κόμη διοργανώνονται μάλιστα και πολύ επιτυχημένες live βραδιές, μουσικές ή θεατρικές.

Στην κουζίνα τώρα. Μη φανταστείτε γερμανική κουζίνα, αν και όλα τα πιάτα λαμβάνουν υπόψη τους την μπίρα. Το κότσι είναι βέβαια κι εδώ πρωταγωνιστής, όπως και τα λουκάνικα, ένα πολύ καλό ψαρονέφρι με ρόκα είναι κλασική επιλογή, αλλά η κουζίνα –λόγω καταγωγής του ιδιοκτήτη– λοξοκοιτάει προς την Κρήτη. Παίζει δυνατά με τραγανό ντάκο, μυζηθροπιτάκια και χορτοπιτάκια, τυρόπιτα στριφτή και άλλους ντόπιους μεζέδες, στους οποίους «ακούγεται» διακριτικά το ντόπιο παρθένο ελαιόλαδο.

Ο Κόμης ουσιαστικά είναι ένας μικρός πολυχώρος. Υπάρχει και μπαρ για να απολαύσετε απλώς το ποτό σας ή να παραγγείλετε από ’κει το φαγητό σας για να έχετε καλύτερη πρόσβαση στα live δρώμενα.

 

OKTOBERFEST
Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, 210 6082999
Πιο γερμανική δεν γίνεται. Εδώ έχουμε καθημερινά ένα «κανονικό» φεστιβάλ μπίρας. Τα οκτώ βαρέλια της μπιραρίας γεμίζουν τα ποτήρια ασταμάτητα, ενώ οι πάνω από πενήντα ετικέτες προμηθεύουν συνεχώς τα τραπέζια. Το Oktoberfest συνδέεται άμεσα με το οκτωβριανό φεστιβάλ του Μονάχου, το οποίο καλά κρατεί από το 1810 και τους βασιλικούς γάμους. Μπίρες, λουκάνικα, πατάτες και ξινολάχανα αποτελούν τα συστατικά αυτού του μεγάλου φεστιβάλ, που στην Αθήνα ενσαρκώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην μπιραρία Oktoberfest (εδώ κάθε Σεπτέμβριο). Από το μενού, λοιπόν, μπορείτε να διαλέξετε Pretzel (χειροποίητο ψωμί με χονδρό αλάτι από βαυαρέζικη αυθεντική συνταγή), ξινολάχανο, κότσι χοιρινό μαριναρισμένο σε κόκκινη μπίρα και το περίφημο καραμελωμένο λουκάνικο με πορτοκάλι και μέλι. Υπάρχει επίσης Rouladen (ρολό από τρυφερό μοσχάρι γεμιστό με μπέικον, αγγουράκι τουρσί και μουστάρδα), αλλά και τα περίφημα λουκάνικα Νυρεμβέργης (οκτώ λεπτά λευκά λουκάνικα στη σχάρα, αρωματισμένα με μαντζουράνα, που συνοδεύονται από ξινολάχανο και γλυκιά μουστάρδα).

 

ΤΗΕ SILLY WIZARDS PUB
Πελοποννήσου 79, Αγ. Παρασκευή, 210 6543908
Στις φλέβες της κυλάει ιρλανδικό αίμα (χμ… μπίρα ήθελα να πω) μιας και είναι ιρλανδικής καταγωγής, σύλληψης, εκτέλεσης κ.λπ. Η Silly Wizards, με 55 ετικέτες και τέσσερις βαρελίσιες στην κάβα της, είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη ιρλανδική πρόταση στην πόλη, παρόλο που ασφαλώς όλες οι μπίρες της δεν είναι ιρλανδικές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την ιρλανδέζικη βαρελίσια Guinness με τον κρεμώδη αφρό, την τσέχικη Pilsner Urquell και την –έκπληξη– ιταλική Peroni Nastro Azzurro!

Στην κουζίνα τώρα, τα πράγματα είναι επίσης ευχάριστα. Οι Silly Wizards προσφέρουν πλούσιο ιρλανδέζικο πρωινό με λουκάνικα, πατάτες, μπέικον, αυγά, μανιτάρια, φασόλια, ντομάτα, φρυγανισμένο ψωμί και βούτυρο, που σερβίρεται όλες τις ώρες. Έπειτα υπάρχει κλασικό λατρεμένο fish and chips, καθώς και το Guinness stew (ζουμερά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος που σιγοβράζουν για 6 ολόκληρες ώρες σε 3 λίτρα Guinness με ποικιλία μπαχαρικών & μυρωδικών). Υπάρχουν επίσης σπιτικά μπιφτέκια με cheddar sauce, curry chicken και η σπεσιαλιτέ, τα χοιρινά μπριζολάκια με σος λιαστής ντομάτας.

Ο χώρος είναι πολύ ιρλανδικός. Θυμίζει βόρεια pub, όπου επικρατεί το βαθύ πράσινο χρώμα, ενώ οι μουσικές ξεκινούν από U2 και καταλήγουν γλυκά σε παλιά γνώριμη ροκ.

 

JAMES JOYCE
Άστιγγος 12, Θησείο, 210 3235055
Όσοι έχουν σπουδάσει στο Λονδίνο θα λατρέψουν το αυθεντικό στυλ αυτής της εγγλέζικης pub. Εδώ θα έρθετε όπως οι Εγγλέζοι, μετά τη δουλειά, για να δείτε το ματς (στις οθόνες προβάλλεται και εγγλέζικο πρωτάθλημα) πίνοντας, βέβαια, κατάμαυρη Guinness από τα βαρέλια της. Μπορείτε να διαλέξετε κάποια από τις επτά διαφορετικές draft αλλά και από τις αναρίθμητες ετικέτες, για να συνοδεύσετε το κλασικό fish and chips σας. Ο χώρος με το σκούρο καπνισμένο ξύλο και τις πολλές βόρειες φυσιογνωμίες θα σας γοητεύσει με την αυθεντικότητα και το casual ύφος του, ενώ αν ρωτήσετε στο μπαρ, θα δείτε πως υπάρχει και πλούσιο πρόγραμμα με live εμφανίσεις. Τέλος, το φαγητό: προτείνουμε οτιδήποτε ιρλανδέζικο, όπως το μπιφτέκι με πίτα Guinness. Προσέξτε μόνο, γιατί η κουζίνα κλείνει αυστηρά στις 11 μ.μ.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πάρκο Παναθήναια, Νεάπολη, 210 6450345
Επιστροφή στη Βαυαρία από μια κλασική μπιραρία του κέντρου. Μας αρέσει η μεγάλη δρύινη μπάρα με τα ποτήρια κρεμασμένα ανάποδα από πάνω της. Μας αρέσει όμως και η παλιά ευγένεια στο σέρβις, που τείνει να εξαφανιστεί. Η Αλεξάνδρα έχει πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με μπίρες –πενήντα τον αριθμό– αλλά και μερικές συλλεκτικές, γουλιά και εμπειρία! Δοκιμάστε τη Septem Sunday's Golden Honey Ale με αρώματα μελιού και πορτοκαλιού, τη δυνατή γαλλική La Bière du démon (μπίρα του δαίμονα) και τη μοιραία ξανθιά βελγική Duvel. Υπάρχει επίσης και μια πιο όξινη βελγική, που ονομάζεται Judas, καθώς και η καπνιστή Βαυαρή Schlenkerla.

Στην κουζίνα παίζει κότσι χοιρινό στη λαδόκολλα, fajitas με κοτόπουλο, κόκκινες πιπεριές και κρεμμύδι, και μύδια αχνιστά σε μπίρα με lime (ένα πιάτο ιδιαιτέρως ερωτικό για δύο άτομα!)

Στην Αλεξάνδρα δείχνουν επίσης ιδιαίτερη φροντίδα στο επιδόρπιο: τις τραγανές φρεσκοψημένες βάφλες με σοκολάτα ή παγωτό.

 

ΖΥΘΟΣ
Κολοκοτρώνη 8, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι, 210 6896700
Ο Ζύθος στο Χαλάνδρι είναι άλλο ένα πολύ αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της μπίρας. Ανάμεσα στις 115 ετικέτες και τα οκτώ βαρέλια, μεταξύ των οποίων η τσέχικη Közel, η αυθεντική Pilsner Urquell και η κοκκινόμαυρη Flensburger, σίγουρα θα βρείτε τη γεύση που σας ταιριάζει. Στο ξύλινο μπαλκόνι του Ζύθου, που το χειμώνα κλείνει με τζαμαρία, οι μουσικές φτάνουν δυνατές, με επιλογές από το τζαζ και ροκ ρεπερτόριο, ενώ το μενού μπορεί να γίνει όσο γερμανικό θέλετε, αφού τα λουκάνικα, το φοντί τυριών, το χοιρινό κότσι και η πατατοσαλάτα δεσπόζουν και σε αυτόν τον κατάλογο. Η δική μας πρόταση; Το ρωμαϊκό όργιο: ένας δίσκος μήκους ενός μέτρου, γεμάτος δυνατούς μεζέδες εμπνευσμένους από την μπίρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ