Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ THE MACALLAN

ΤΟ THE MACALLAN είναι ένα από τα πραγματικά εμβληματικά αποστακτήρια, που όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του.

Αφού ακολουθήσουμε την εντυπωσιακή ιστορία του, θα περάσουμε σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η είδηση της χρονιάς στη βιομηχανία ουίσκι: το λανσάρισμα των “The Macallan 1824 Series”!

Ένα αποστακτήριο χωρίς συμβιβασμούς
Το Easter Elchies House είναι ένα επιβλητικό κι εντυπωσιακό αγροτικό θέρετρο για όλες τις εποχές. Αυτό το βράδυ όμως, καθώς γυρίζαμε από τις αποθήκες, η θέα του σου κόβει την ανάσα, με τους φωταγωγημένους τοίχους και τα φωτισμένα παράθυρα, κρυμμένο στο σκοτάδι και περιτριγυρισμένο από τα τελευταία χιόνια του χειμώνα.

Αυτό δεν είναι ένα αποστακτήριο που ντρέπεται να επιδείξει τα θέλγητρά του. Άλλα αποστακτήρια κρύβονται σε κοιλάδες ή πίσω από συστοιχίες δέντρων, θυμίζοντας το παράνομο παρελθόν τους. Το αποστακτήριο The Macallan στέκεται περήφανο πάνω στον ποταμό Spey σε 370 στρέμματα πλούσιας γης, ενώ στην καρδιά αυτής της έκτασης κυριαρχεί το Easter Elchies House.

Πρόκειται για ένα μνημείο στην πολυτέλεια και την απόλαυση, με γερά θεμέλια και ιστορία που μετράει σχεδόν 300 χρόνια και η διαχρονική γοητεία του μας επιβάλλεται με τον δικό της τρόπο.

Αυτό το βράδυ το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δείπνο, ουίσκι και καλή παρέα, όπως πάντα όταν βρισκόμαστε εδώ. Το Easter Elchies είναι γεμάτο χαρούμενες αναμνήσεις, καθώς πολλές γενιές έχουν απολαύσει τη φιλοξενία του μετά από ώρες ιππασίας, ψαρέματος και κυνηγιού. Πώς θα γινόταν με μια τέτοια ιστορία, μεγαλοπρέπεια και κομψότητα να μην εντυπωσιάζει;

Μην κάνετε όμως το λάθος να νομίζετε ότι αυτή η διαχρονικότητα του κτιρίου ταυτίζεται με έλλειψη δραστηριότητας στο αποστακτήριο. Μπορεί το περιβάλλον να είναι ήρεμο, αλλά το ουίσκι The Macallan κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι.

Βρίσκομαι εδώ γιατί, αν και είναι απίστευτο, πάει πολύ καιρός που το Whisky Magazine ανέδειξε τι ακριβώς συμβαίνει με το The Macallan. Και πιστέψτε με, συμβαίνουν πολλά!

Καταρχάς, ευοδώθηκε το σχέδιο να αγοράσουν πίσω το παλιό ουίσκι του αποστακτηρίου και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία το θέμα που δημιουργήθηκε με την εξαγορά απομιμήσεων που προκάλεσε σωρεία αντεγκλήσεων για μήνες. Ακολούθησε το πολύ επιτυχημένο λανσάρισμα της σειράς “Fine Oak”, που βραβεύτηκε σε όλο τον κόσμο και σύστησε το The Macallan σε μια νέα γενιά φίλων του ουίσκι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου.

Και βέβαια ξεχωρίζει το λανσάρισμα φέτος της νέας σειράς “The Macallan 1824” που περιλαμβάνει τρία αποστάγματα, παλαιωμένα αποκλειστικά σε βαρέλια από σέρι, που αναδεικνύουν τη σημασία και την ομορφιά του φυσικού χρώματος. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση που υιοθετεί για πρώτη φορά το χρώμα έναντι της παλαίωσης ως βασικό διακριτικό χαρακτηριστικό του ουίσκι, διατηρώντας πάντα τη γνώση και την τεχνογνωσία που εδώ και 188 χρόνια έχει αναπτύξει το The Macallan. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η σειρά ονομάστηκε “The Macallan 1824”, έτος κατά το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το αποστακτήριο του The Macallan.

Σχετικά πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επένδυση στο αποστακτήριο και τις εγκαταστάσεις του, προσφέροντάς μας την Αποθήκη Επτά, μια πραγματικά απίστευτη διαδραστική εμπειρία για τον επισκέπτη του αποστακτηρίου, παρόλο που το ξύλο αποτελεί το βασικό αντικείμενό της και θα νόμιζε κανείς ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον βαρετό.

Το κατάλυμα των οδηγών για το κυνήγι έχει μετατραπεί σε ξενώνα, ώστε οι καλεσμένοι να μπορούν να μείνουν στο αποστακτήριο και να δειπνήσουν άνετα. Το Easter Elchies επίσης ανακαινίστηκε με πολύ στιλ για να μπορεί να φιλοξενήσει εταιρικούς και εμπορικούς επισκέπτες.

Το κτίριο χτίστηκε το 1700 για τον John Grant, του οποίου η οικογένεια κατέχει τη γύρω περιοχή από τον 14ο αιώνα, και θεωρείται το πνευματικό σπίτι του The Macallan. Ο ίδιος και αρκετοί απόγονοί του είναι θαμμένοι σε ένα μικρό κοιμητήριο στο κέντρο της περιοχής.

Το αποστακτήριο είναι ένα από τα πρώτα νόμιμα και εγκαινιάστηκε, όπως προαναφέρθηκε, το 1824, όταν ο ντόπιος γαιοκτήμονας Alexander Reid θέλησε να εκμεταλλευτεί τους μειωμένους φόρους και ξεκίνησε την απόσταξη στον σημερινό χώρο στα απομεινάρια μιας παλιάς εκκλησίας. Από την αρχή, η έμφαση δόθηκε στην ποιότητα και το The Macallan έγινε αμέσως δημοφιλές ανάμεσα στους blenders που αναγνώριζαν την καθαρότητα του ποτού.

Όπως και για πολλά άλλα αποστακτήρια όμως, η παγκόσμια ανάπτυξη του malt είναι σχετικά πρόσφατη υπόθεση. Καμία επένδυση δεν έγινε για την προώθησή του μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970. Μέχρι τότε το Easter Elchies είχε πέσει σε παρακμή και ήταν η σκιά του κτιρίου που είχε προσελκύσει διάσημους συγγραφείς όπως ο W.E. Johns ή σημαντικές οικογένειες όπως οι παραγωγοί τσιγάρων Players.

Αναγεννήθηκε από τις στάχτες του τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται για τη στέγαση των γραφείων του αποστακτηρίου. Τώρα έχει και πάλι ανακτήσει τον βασικό προορισμό του, δηλαδή την πολυτελή φιλοξενία, και υπάρχει πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι τα πάντα γύρω από αυτό έχουν ξαναβρεί τους σωστούς ρυθμούς τους.

Κάτι που είναι εξαιρετικά σωστό, δεδομένου ότι το ουίσκι του ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία και έχει τόσο υψηλή ζήτηση όσο ποτέ.

Το αποστακτήριο The Macallan είναι από μόνο του ένα από τα εντυπωσιακότερα της περιοχής του Speyside. Αποτελεί ίσως ειρωνεία ότι ενώ βρίσκεται σε ένα τόσο τακτικό, μεγαλοπρεπές και εκλεπτυσμένο περιβάλλον, είναι ένα τρελό και εντελώς ιδιαίτερο μέρος για να φτιάξεις ουίσκι.

Καταρχάς, κυριαρχείται από την πραγματική εμμονή όσων βρίσκονται εδώ και φτιάχνουν ουίσκι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά σε κανένα συμβιβασμό. Κάτι που σημαίνει ότι μεταφέρουν εδώ κριθάρι Minstrel, που καλλιεργείται κι εδώ σε μικρές ποσότητες, αντί να χρησιμοποιήσουν άλλες ποικιλίες που θα έβρισκαν ευκολότερα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, δεδομένων των πρόσφατων ζητημάτων που δημιουργήθηκαν με την προμήθεια και το κόστος του κριθαριού;

«Στην πραγματικότητα όχι», μας λέει ο διευθυντής της μάρκας, David Cox.

«Είμαστε από τους πρώτους που κάναμε συμφωνίες με τους παραγωγούς ώστε να μπορούν να μας εγγυηθούν την προμήθεια κι εμείς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει από το χωράφι μέχρι να εμφιαλωθεί το τελικό προϊόν», αναφέρει.

«Αυτή η συνεργασία μετράει περισσότερα από 10 χρόνια και σημαίνει ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποια από τα προβλήματα που έχουν τα άλλα αποστακτήρια».

Υπάρχουν πολλά άλλα αξιοσημείωτα, όπως ο ιδιαίτερος τρόπος που χρησιμοποιεί το αποστακτήριο για να αναμίξει τις μαγιές, τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους λειτουργούν οι αποστακτήρες, η επιμονή για μακρόχρονη ζύμωση και βέβαια η απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια όταν μιλάμε για την ποιότητα του ξύλου.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, η εταιρεία Edrington, ιδιοκτήτρια του αποστακτηρίου, δεν πληρώνει απλώς 12 φορές παραπάνω για να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκή δρυ αντί για αμερικάνικη, αλλά μπήκε στη διαδικασία να αγοράσει οινοποιεία στην Ισπανία για να μπορεί να ελέγχει την παραγωγή των σταφυλιών, όπως επίσης φτιάχνει τα δικά της βαρέλια σε ένα τοπικό ξυλουργείο.

Φαίνεται επίσης –αν και κανείς δεν θέλει να το αναλύσει ιδιαίτερα– ότι κάποια βαρέλια γεμίζουν με Oloroso sherry, το οποίο πετάγεται στο τέλος της περιόδου ωρίμανσης, επειδή το Oloroso sherry χαλάει και είναι άχρηστο όταν φιλοξενείται σε βαρέλια από φρέσκια ευρωπαϊκή δρυ.

Και μια και μιλάμε για περίεργα, να πούμε ότι μόνο το 16% του ποτού που παράγεται φτάνει μέχρι την εμφιάλωση, το υπόλοιπο απορρίπτεται ως ελαττωματικό. Αυτό πάει να πει προσοχή στη λεπτομέρεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται να κάνεις ιδιαίτερη ανάλυση για να κατανοήσεις ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο αποστακτήριο The Macallan. Μια απλή βόλτα στο χώρο με τους αποστακτήρες αρκεί.

Το αρχικό μείγμα 50% κριθάρι Minstrel και 50% κριθάρι Optic έχει ήδη περάσει μέσα από τις 16 ξύλινες δεξαμενές, με χωρητικότητα η καθεμία 36.400 λίτρα και με προσθήκη 125 κιλών μαγιάς ανά δίωρο.

Η ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον 48 ώρες και κατά μέσο όρο γύρω στις 50, πριν το υγρό μεταφερθεί στους αποστακτήρες.

Και τι αποστακτήρες! Οι πέντε αποστακτήρες υγρού έχουν χωρητικότητα 10.400 λίτρων και πυροδοτούνται απευθείας. Είναι κοντόχοντροι αποστακτήρες, τοποθετημένοι απέναντι από 10 αποστακτήρες ποτού, με χωρητικότητα ο καθένας 4.000 λίτρα. Ο καθένας έχει έναν πολύ απότομο βραχίονα εμβαπτίσματος, είναι μικρός και ξεχωριστός, ενθαρρύνοντας την υψηλή παλιδρόμηση.

«Γι’ αυτό επιτυγχάνουμε το άρωμα κρέατος που επιθυμούμε», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του αποστακτηρίου Alexander Tweedie. «Η νέα παραγωγή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν να αντέξει στα βαρέλια από σέρι και αυτό το καταφέρνουμε με τους κοντόχοντρους αποστακτήρες. Η διαδικασία θέρμανσης είναι επίσης σημαντική, γιατί με αυτό τον τρόπο βοηθούμε το ουίσκι να αποκτήσει φρουτώδη και λιπαρά χαρακτηριστικά».

Το αποστακτήριο λειτουργεί στα όριά του αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφού, όπως λέει ο David Cox, πρέπει να ανταποκριθεί στα ρεκόρ παγκόσμιας ζήτησης για The Macallan. Πραγματική σπαζοκεφαλιά. Αλλά το The Macallan καταφέρνει να εξισορροπήσει τη ζήτηση από μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά που αναζητά καινοτόμα προϊόντα και κομψές συσκευασίες και τις ανάγκες των παραδοσιακών που αναζητούν το σπάνιο και παλιό ουίσκι από βαρέλια σέρι.

Όπως προκύπτει και από τις σημειώσεις της γευσιγνωσίας, οι άνθρωποι του The Macallan έχουν καταφέρει να παράγουν malt ουίσκι παραμένοντας πιστοί στο χαρακτήρα του αποστακτηρίου.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και καθώς δοκιμάζουμε το πρώτο μας ουίσκι για το βράδυ τα πάντα αποκτούν το νόημά τους.

Εδώ μιλάμε για παραγωγή ουίσκι εξαιρετικής ποιότητας. Εδώ μιλάμε για αποστακτήριο εξέχουσας κατηγορίας.

Και βέβαια το Easter Elchies House συνεχίζει να δημιουργεί υπέροχες, ευτυχισμένες αναμνήσεις.

Η νέα εποχή ή, αλλιώς, η επιστροφή στην παράδοση

Η σειρά αποτελείται από τρία αποστάγματα, παλαιωμένα αποκλειστικά σε βαρέλια από σέρι, το Amber, το Sienna και το Ruby, και αναδεικνύει τη σημασία και την ομορφιά του φυσικού χρώματος, που αποτελεί ούτως ή άλλως έναν από τους έξι θεμέλιους λίθους του The Macallan.

Για τη δημιουργία της νέας σειράς ο Bob Dalgarno, The Macallan whisky maker, είχε τη δυνατότητα να επιλέξει από πολλά διαφορετικά βαρέλια με κριτήριο το φυσικό χρώμα που προσδίδουν αυτά στο τελικό απόσταγμα. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά που μας ξεναγεί με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο του φυσικού χρώματος του The Macallan: Καθεμία από τις τρεις εκφράσεις  της σειράς γεννήθηκε και πήρε το όνομά της από τα φυσικά χρώματα που παίρνει το ουίσκι κατά την παλαίωσή του σε διαφορετικά είδη βαρελιών, ενώ η επιλογή ονομάτων από τον κόσμο των φυσικών ορυκτών –amber όπως κεχριμπάρι, sienna όπως κόκκινη ώχρα και ruby όπως ρουμπίνι– αντανακλά αλλά και υπογραμμίζει το φυσικό χρώμα του The Macallan.

Πρόκειται για μία καινοτόμο προσέγγιση που υιοθετεί για πρώτη φορά το χρώμα έναντι της παλαίωσης ως βασικό διακριτικό χαρακτηριστικό του whisky, διατηρώντας πάντα τη γνώση και την τεχνογνωσία που εδώ και 188 χρόνια έχει αναπτύξει το The Macallan. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η σειρά ονομάστηκε “The Macallan 1824”, έτος κατά το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το αποστακτήριο του The Macallan. Η καινοτομία αυτή όμως συνδυάζεται με μια κίνηση στην οποία προσέβλεπαν πολλοί από τους παραδοσιακούς λάτρεις του The Macallan: την επιστροφή –αποκλειστικά– στα βαρέλια από sherry που εξασφαλίζουν τον πλούτο και την πληθωρικότητα που έκανε το The Macallan ένα από τα κορυφαία malts στον κόσμο!

Με την ποιότητα των δρύινων βαρελιών να καθορίζει κατά περίπου 60% το χρώμα, το χαρακτήρα και τη γεύση του The Macallan, το βαρέλι στο οποίο αυτό ωριμάζει αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παράγοντα του τελικού αποτελέσματος και στιλ και διαφοροποιεί τα τρία ουίσκι της σειράς: Ευγενές αλλά συνάμα πολύ εκφραστικό, το The Macallan Amber ξεχωρίζει για το βαθύχρυσο, σχεδόν κεχριμπαρένιο χρώμα και τη σχεδόν εκρηκτική μύτη. Με λίγες σταγόνες νερό το ποτήρι πλημμυρίζει αρώματα εσπεριδοειδών με λεμονάτες νύξεις, αλλά και ανθώδεις νότες σε φόντο βανίλιας και διακριτικού καπνού. Στο στόμα είναι γεμάτο, με νότες γλυκών μπαχαρικών και ξερών φρούτων να συμπληρώνουν τα αρώματα που νιώθει κανείς στη μύτη.

Πιο σκουρόχρωμο, σε μια ζεστή απόχρωση του μελί, το The Macallan Sienna έχει πιο διακριτική αλλά και πιο σύνθετη μύτη. Λίγες σταγόνες νερό αποκαλύπτουν μια αρωματική παλέτα που ξεκινά από τα πορτοκάλια και τη βανίλια, για να φτάσει στους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Στο στόμα είναι πληθωρικό, στρογγυλό, με έξοχη την αίσθηση του ξύλου και απολαυστικά αρώματα ξερών φρούτων, σοκολάτας, βανίλιας και μπαχαρικών.

Τέλος, το The Macallan Ruby είναι ένα εντυπωσιακά βαθύχρωμο, κοκκινωπό σχεδόν ουίσκι, με μια μύτη που ανοίγει σιγά-σιγά σε μια ασύλληπτου βάθους και πολυπλοκότητας αρωματική παλέτα ξερών φρούτων, κονφί εσπεριδοειδών, βανίλιας, σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών όπως η γλυκόριζα και το μοσχοκάρυδο. Στο στόμα είναι πλούσιο, σχεδόν ελαιώδες και βελούδινο αλλά ταυτόχρονα «αυστηρό» και πολυεπίπεδο, με διαρκή εναλλαγή αρωμάτων και μια απολαυστική, ατέλειωτη επίγευση.

Ο Master Whisky Maker του The Macallan, Bob Dalgarno επιβλέπει σχολαστικά τα βαρέλια, επιλέγοντας τη στιγμή που το καθένα τους φτάνει στο «αποκορύφωμα» της ωρίμανσης, ιδανική για εμφιάλωση. Έτσι δημιουργείται το The Macallan, το πιο πολύτιμο ουίσκι, αγαπημένο των ειδικών και των πιο εκλεπτυσμένων καταναλωτών στον κόσμο.

Ας μπούμε όμως λίγο πιο βαθιά σε μερικές λεπτομέρειες.

Το φυσικό χρώμα είναι ένας από τους 6 πυλώνες του The Macallan, που προσδιορίζει αλλά και ξεχωρίζει τα single malts από τα υπόλοιπα. Όλα τα ουίσκι του αποστακτηρίου αποκτούν το 100% του χρώματός τους από το ξύλο μέσα στο οποίο ωριμάζουν. Το ξύλο είναι ένα φυσικό προϊόν. Επειδή κάθε δέντρο είναι διαφορετικό, κατά συνέπεια προσδίδει διαφορετικά αρώματα και χρώματα στο ουίσκι κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Η δεξιοτεχνία του Whisky Maker εξασφαλίζει ότι το χρώμα είναι όσο σταθερό γίνεται από εμφιάλωση σε εμφιάλωση, μέσα από τη διαχείριση και την επιλογή βαρελιών που παρέχουν το φάσμα φυσικού.

Και βέβαια στο αποστακτήριο δεν προστίθεται καραμέλα στο ουίσκι, καθώς όλο το χρώμα επιτυγχάνεται φυσικά κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Για τους παραγωγούς που όντως προσθέτουν καραμέλα, αυτή η διαδικασία το μόνο που προσδίδει είναι χρώμα, όχι άρωμα.

Καθώς η γκάμα εξελίσσεται, η ομάδα παραγωγής εξετάζει διάφορους τύπους βαρελιών με βάση το χρώμα που προσδίδουν στο ουίσκι. Καθώς τα ουίσκι γίνονται σκουρότερα και πλουσιότερα, τα βαρέλια που έχουν τη δυνατότητα να προσδώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται λιγότερα και σπανιότερα. Κάποια από αυτά τα βαρέλια θα είναι παλιότερα, αλλά όχι όλα. Άρα η ηλικία δεν είναι ο αποκλειστικός παράγοντας. Τα περισσότερα χρόνια ωρίμανσης σημαίνουν ότι ένα ουίσκι έχει ωριμάσει για περισσότερο χρόνο. Στα χέρια ενός κορυφαίου αποστακτηρίου, όπως το The Macallan, αυτό αποτελεί εγγύηση ότι μόνο εκείνα τα βαρέλια που συνέχισαν να αναπτύσσουν έναν ώριμο χαρακτήρα καθώς παλιώνουν  έχουν χρησιμοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα ουίσκι δεν επωφελούνται από μια πιο μακρόχρονη ωρίμανση. Κάποια ωριμάζουν νωρίτερα, όπως άλλωστε κάποιοι άνθρωποι! Άρα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται αυτά τα βαρέλια όταν είναι στην καλύτερή τους στιγμή, αντί να περιμένουμε για μια πιο μακρόχρονη, αλλά λιγότερο ικανοποιητική διάρκεια ωρίμανσης. Τελικά, δεν είναι τα χρόνια ωρίμανσης από μόνα τους που κάνουν τη διαφορά, αλλά η ποιότητα των βαρελιών και η ανάπτυξη των αρωμάτων που αποτελούν τους βασικούς παράγοντες δημιουργίας ενός εξαιρετικού ουίσκι. Το κύριο μέρος του χαρακτήρα του The Macallan οφείλεται στα εξαιρετικά δρύινα βαρέλια. Τα χρόνια ωρίμανσης λένε πόσο παλιό είναι ένα ουίσκι, όχι πόσο καλό είναι. Ένα ουίσκι που έχει ωριμάσει για 12 χρόνια σε τέλειες συνθήκες μπορεί να είναι ανώτερο σε ποιότητα από ένα που έχει ωριμάσει για 18 χρόνια σε ξύλο φτωχής ποιότητας – τόσο περίπλοκη είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ξύλο και το ουίσκι.

Ένα καλό single malt δεν χρειάζεται να είναι 30 ετών για να έχει τη γεύση ενός ουίσκι 30 ετών. Αυτό που μετράει είναι η δεξιοτεχνία και η τεχνογνωσία του Bob Dalgarno στη δημιουργία ουίσκι μέσα από έναν πιο ευέλικτο συνδυασμό βαρελιών που επιλέγονται για το χρώμα και το χαρακτήρα που προσδίδουν, όταν είναι «έτοιμα» ή «ώριμα». Κατ’ αναλογία, δεν θα περίμενες να μαζέψεις ένα ώριμο μήλο επειδή πιστεύεις ότι δεν έχει μείνει αρκετά πάνω στο δέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ