ISLE OF JURA

Αρθρογράφος: Dominic Roskrow

Το 2010 μπορεί να θεωρηθεί η χρονιά που το Isle of Jura τελικά ενηλικιώθηκε, πράγμα παράδοξο για ένα αποστακτήριο που μόλις γιόρτασε τα 200 του χρόνια. Ναι, το αποστακτήριο παράγει ουίσκι εδώ κι αρκετές γενιές· ως όνομα είναι εδραιωμένο και πολύ γνωστό, και πουλάει μεγάλες ποσότητες malt. Ωστόσο, το Jura, και ιδιαίτερα το στάνταρ 10 Years Old, ήταν μεν πολύ δημοφιλές στο ευρύ κοινό, αλλά κάπως άγευστο κι όχι ιδιαίτερα αξιαγάπητο.

Αλλά αυτό ίσχυε παλιά. Από τότε έχει κάνει δραματική μεταστροφή. Οι ιδιοκτήτες Whyte & Mackay άλλαξαν ρότα, ανακαίνισαν πλήρως το αποστακτήριο και έβαλαν τα πάντα σε μια σωστή σειρά.

Το 2010 ήταν η χρονιά που το Jura όχι μόνο πέρασε στο προσκήνιο –καθώς γιόρταζε τα 200 χρόνια από την εποχή που άρχισε να φτιάχνει malt– αλλά το έκανε με την επισημότητα που άρμοζε σε τέτοιες περιστάσεις, παρουσιάζοντας μια σειρά ουίσκι που επαναπροσδιόρισε τον όρο «καλό γούστο». Είναι κάτι που το παραδέχεται και ο διευθυντής του αποστακτηρίου, ο Willie Cochrane.

«Σε πολλούς δεν άρεσε το παλιό 10 Years Old και μπορεί μάλιστα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει καν το γεγονός ότι το έχουμε αλλάξει» επισημαίνει. «Μιλούσα πρόσφατα με τον ιδιοκτήτη των φέριμποτ που κάνουν το δρομολόγιο Islay-Jura, ο οποίος είναι από το Islay. Μου έλεγε: “Δεν ξέρω τι κάνατε με το 10 Years Old, αλλά δεν πίνω τίποτα άλλο πια”. Τώρα χρησιμοποιούμε μόνο βαρέλια από bourbon και το ουίσκι είναι πολύ καλύτερο».

Αλλά δεν είναι μόνο το 10 Years Old. Εκτός από το υπέροχο 16 Years Old και το ελαφρώς τυρφώδες Superstition, για τη 200η επέτειό του, το Jura κυκλοφόρησε μια σειρά cask strength 21 Years Old που ωριμάζει σε διάφορα είδη βαρελιών γνωστά ως Boutique Barrels. Κυκλοφόρησε επίσης το έξοχο Prophecy, το οποίο ξεπερνά πολλά malt του Islay. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη την άψογη και εκλεπτυσμένη συσκευασία, τότε μιλάμε για τον πρίγκιπα του παραμυθιού.

«Οι κάτοικοι του νησιού επιλέγουν να πιουν το Jura 16 Years Old» τονίζει ο Cochrane. «Αλλά το 10 Years Old πουλάει πολύ καλά και το νέο Prophecy έχει κερδίσει πολλούς πιστούς οπαδούς, ακόμη και στο νησί, όπου δεν προτιμούν τα τυρφώδη ουίσκι. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ δυνατή σειρά».

Εξαιρετικά νέα για όσους από εμάς αγαπάμε το νησί, το αποστακτήριο και το προσωπικό του. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, φέτος το αποστακτήριο θα κλείσει μόνο για δύο εβδομάδες, αντί για τέσσερις, ενώ ο Cochrane και η ομάδα του περιμένουν πολύ περισσότερους επισκέπτες. Πέρσι το επισκέφτηκαν 6.500 άνθρωποι. Σίγουρα ο αριθμός αυτός δεν θα έκανε το Glenfiddich να ανησυχεί, ωστόσο είναι αρκετά υψηλός αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση, την προσβασιμότητα στο αποστακτήριο και τον περιορισμένο αριθμό των δρομολογίων φέριμποτ από το Islay.

«Έχουμε μετατρέψει σε προτέρημα το γεγονός ότι δεν είμαστε εύκολα προσβάσιμοι» λέει ο Cochrane. «Γι’ αυτόν το λόγο, υποδεχόμαστε ιδιαίτερα θερμά όσους κάνουν το ταξίδι αυτό. Δεν χρεώνουμε για την ξενάγηση και κερνάμε άφθονο ουίσκι. Αν μάλιστα γίνετε Duirach, δηλαδή μέλος του Jura κλαμπ, σας κερνάμε ένα dram στο ξενοδοχείο».

Ο Willie Cochrane άφησε τη Γλασκόβη πριν από 35 χρόνια, για να δουλέψει στο αποστακτήριο· ήταν τότε μόλις 26 χρονών. Θεωρεί ότι οι εορτασμοί για τη 200η επέτειο ανέβασαν τον πήχη για το αποστακτήριο και του έδωσαν το πλεονέκτημα στην αγορά. Υπάρχει δε η προσδοκία ότι το αποστακτήριο θα γνωρίσει καλύτερες εποχές. Πιστεύει μάλιστα ότι πολύ περισσότεροι θα κάνουν τον κόπο να το επισκεφτούν.

Όπως λέει: «Είναι πολύ ιδιαίτερο μέρος. Είναι κάπως μουντό το χειμώνα, αλλά ξυπνάω και βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει από τη θάλασσα και να δύει πίσω από τα όρη Paps. Δεν έχει κίνηση το πρωί· ακούς μόνο τα κελαϊδίσματα των πουλιών. Ο γιος μου είναι δημοσιογράφος στη Γλασκόβη και λέει ότι αυτό είναι κάτι που του λείπει. Σκέφτεται να γράψει ένα βιβλίο για το Jura κι ελπίζω να το κάνει. Είναι μαγευτικό μέρος».

Σίγουρα είναι, και μάλιστα παράγει υπέροχο ουίσκι. Στο φετινό φεστιβάλ θα εμφιαλωθεί κι άλλο ένα single cask, το οποίο θα απογειώσει ακόμη πιο πολύ τη φήμη του αποστακτηρίου.

Πάνω από διακόσια χρόνια, και συνεχίζει γερά. Το Isle of Jura δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλή φόρμα.

TASTING HIGHLIGHTS
Isle of Jura 16 Years Old
Στη μύτη, είναι διακριτικό και όχι ιδιαιτέρα επιβλητικό, αλλά στον ουρανίσκο είναι παιχνιδιάρικα απολαυστικό. Τα φρούτα είναι πολύ ζωντανά και ολοκληρωμένα, με τη δρυ να καραδοκεί στο βάθος, αλλά χωρίς να επιβάλλεται. Σε γενικές γραμμές, είναι πλούσιο, ισορροπημένο και ολοκληρωμένο.

Isle of Jura Prophecy
Ό,τι και να πείτε, το συγκεκριμένο ουίσκι δεν θυμίζει απλώς το διπλανό νησί, το Islay, αλλά του επιτίθεται. Μεγάλο, πλούσιο σε τύρφη και αλμύρα, έχει στοιχεία από την παραλία του Port Askaig, αλλά μετά τραβάει προς άλλη κατεύθυνση, συλλέγοντας νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών στην πορεία. Σε ζαλίζει και σε μελαγχολεί ευχάριστα.

Isle of Jura Boutique Barrels
Πρόκειται για μια σειρά ουίσκι cask strength τα οποία επιδεικνύουν τη διαφορετικότητα των βαρελιών του αποστακτηρίου. Η συλλογή, που περιλαμβάνει ένα ουίσκι με έντονη την παρουσία τού σέρι, ένα πολύ τυρφώδες ουίσκι κι ένα άλλο με έντονα τα χαρακτηριστικά του bourbon, σχεδόν απαιτεί την προσοχή σας. Αν έχετε αμφιβολίες για την καταγωγή τού Jura, το Boutique Barrels θα τις διαψεύσει. Είναι μια αποκάλυψη.

ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το αποστακτήριο Isle of Jura γιόρτασε τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του το 2010, αλλά οι επετειακές εκδηλώσεις αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1810, με το όνομα Small Isles Distillery, ενώ πήρε το όνομα Isle of Jura 21 χρόνια αργότερα. Έκλεισε και διαλύθηκε το 1901, και δεν παράχθηκε απόσταγμα στην τοποθεσία αυτή μέχρι το 1963.

Το αποστακτήριο έχει τη δυνατότητα να παράγει 2,2 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο στους τέσσερις άμβυκές του. Μετά από ένα πολυκύμαντο παρελθόν, σήμερα περνά την πλουσιότερη και δυναμικότερη περίοδο της ιστορίας του, με νέες συσκευασίες, αρκετές εξαιρετικές εμφιαλώσεις, που περιλαμβάνουν τέσσερις vintage, κι ένα καταπληκτικό δείγμα τυρφώδους ουίσκι με το όνομα Prophecy.

Το Jura αποτελεί ζωντανό παράδειγμα τής προσήλωσης που έχει η σκωτσέζικη βιομηχανία ουίσκι στην παραγωγή ευρείας και ποικίλης γκάμας malt. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο νησί μόνο από θαλάσσης, με ένα μικρό φέριμποτ που παλεύει κόντρα στο ορμητικό ρεύμα του στενού Sound of Jura. Η μεταφορά τής βύνης προς το νησί και η μεταφορά αποβλήτων παραγωγής και malt από αυτό είναι σκέτος εφιάλτης, και προκαλεί πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες του αποστακτηρίου, αλλά δεν τους πτοεί, προκειμένου το ουίσκι να ρέει άφθονο.

Αποστακτήριο
Isle of Jura

Ιδιοκτήτες
Whyte & Mackay

Ιδρύθηκε
πριν από 202 χρόνια

Δυνατότητα παραγωγής
2,2 εκατομμύρια λίτρα
Δύο ζεύγη άμβυκες
Έξι ατσάλινα washback
Ένα semi lauter mash tun
Πέντε αποθήκες τύπου «racked»

Βασική σειρά
10, 16, 18, 21, Superstition, Prophecy, Boutique Barrels

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ