GLENFIDDICH

THE BEST DRAM IN THE VALLEY. Glenfiddich, το περιούσιο. Οι θεοί ευλόγησαν αυτό το αποστακτήριο στο Dufftown, και δεν είναι διόλου απίστευτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Glenfiddich είναι το πιο πολυβραβευμένο single malt παγκοσμίως.

Από το 2000, έχει κερδίσει περισσότερα βραβεία στους διαγωνισμούς International Wine Spirits Competition (IWSC) International Spirits Challenge (ISC) από οποιοδήποτε άλλο single malt. Το Glenfiddich είναι ο γίγαντας των ουίσκι και όσοι προτιμούμε τα single malt πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία του.

Το καλοκαίρι του 1886, ο ιδρυτής τού αποστακτηρίου William Grant έβαλε στόχο να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής και να δημιουργήσει «το καλύτερο ουίσκι της κοιλάδας». Μαζί με τους επτά γιους του και τις δύο κόρες του, ο William έχτισε το αποστακτήριό του σε μόλις έναν χρόνο. Ανταμείφθηκαν για τη σκληρή δουλειά τους τα Χριστούγεννα του 1887, όταν είδαν να στάζει η πρώτη σταγόνα αποστάγματος από τους χάλκινους άμβυκες. Ο William ονόμασε το αποστακτήριό του «Glenfiddich» που στη διάλεκτο Gaelic σημαίνει «Κοιλάδα των ελαφιών» (glen=κοιλάδα, fiddich=ελάφι). Πάνω από 120 χρόνια αργότερα, το Glenfiddich είναι ένα από τα λίγα αποστακτήρια single malt που αποτελεί μια εξολοκλήρου οικογενειακή επιχείρηση. Το ουίσκι του είναι ένα κορυφαίο single malt που αντικατοπτρίζει την τέχνη, την ακεραιότητα και το καινοτόμο πνεύμα που έχει κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά. Το Glenfiddich είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι έχει να προσφέρει το Speyside: ένα ευρύ φάσμα διακριτικών και τέλεια ισορροπημένων αρωμάτων, σύνθετων και αρμονικών γεύσεων. Η γευστική και αρωματική παλέτα του Glenfiddich διατηρείται αναλλοίωτη, γιατί δεν έχει γίνει κανένας συμβιβασμός στην ακρίβεια των μεθόδων παραγωγής. Από την ιδιαίτερη φροντίδα των βαρελιών, χάρη στην ειδική ομάδα των έμπειρων βαρελοποιών του αποστακτηρίου, μέχρι το γεγονός ότι η εμφιάλωση συνεχίζει να γίνεται εντός του αποστακτηρίου, κάτι πολύ σπάνιο πλέον, όλα υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητά αυτού του single malt. Μια ακόμη ιδιαιτερότητα του Glenfiddich αφορά το πλήθος των αποστακτήρων. Οι 28 αυτοί αποστακτήρες (περισσότεροι από κάθε άλλο αποστακτήριο malt στον κόσμο) μοιράζονται σε δύο χώρους: το αποστακτήριο 1 με τους παραδοσιακούς αποστακτήρες κάρβουνου και το αποστακτήριο 2 με τους πειραματικούς αποστακτήρες αερίου. Ο τρόπος θέρμανσης επηρεάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό το λόγο δίνεται στον παράγοντα αυτό ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της απόσταξης.

Καθώς στέκομαι στην είσοδο του αποστακτηρίου Glenfiddich, απολαμβάνοντας τη θέα, δυσκολεύομαι να φανταστώ το ταπεινό ξεκίνημα του William Grant το 1887. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Glenfiddich καταλαμβάνουν μια έκταση αρκετών στρεμμάτων και περιλαμβάνουν τρία ενεργά αποστακτήρια, καθώς και το αποστακτήριο Convalmore, που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος, και το αποστακτήριο Balvenie, που χτίστηκε δίπλα στο Glenfiddich το 1899. Ο William Grant έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον εντοπισμό και τη διαθεσιμότητα καθαρού, κρυστάλλινου νερού της πηγής Robbie Dhu, το οποίο χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας στο ιδιόκτητο αποστακτήριο.

Το αποστακτήριο ήταν το πρώτο που άνοιξε της πύλες του στο κοινό το 1969, και το 1997 εισήγαγε το μοναδικό σύστημα παραγωγής Solera, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία τού υπέροχου Glenfiddich 15 Year Old. Τα ξύλινα βαρέλια είναι αποθηκευμένα στο χώρο του αποστακτηρίου, σε παραδοσιακές αποθήκες. Η σκοτεινή και νοτερή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό των αποθηκών, καθώς και η θερμοκρασία, η υγρασία και η γενικότερη ποιότητα του περιβάλλοντος, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση των αποσταγμάτων. Εδώ, το Glenfiddich αποκτά τον διακριτικό και πλήρως ισορροπημένο χαρακτήρα του. Παρόλο που πολλά άλλα αποστακτήρια δέχονται πλέον επισκέπτες, το Glenfiddich έχει παραμείνει πιστό στο πνεύμα της φιλοξενίας τού William και είναι ένα από το λίγα που προσφέρουν δωρεάν ξενάγηση και tasting. Φέτος, έκανε ένα ακόμη θετικό βήμα με την προσφορά σειράς ξεναγήσεων που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την πρωτοπόρα οικογένεια Grant και τον τρόπο παρασκευής του Glenfiddich, να γνωρίσει τους ανθρώπους που το παρασκευάζουν και να μυηθεί στην τέχνη της γευσιγνωσίας των single malt. Η ξενάγηση Glenfiddich Classic προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες. Διαρκεί περίπου 60 λεπτά και προσφέρει μια εισαγωγική κινηματογραφική παρουσίαση του Glenfiddich, που ακολουθείται από ξενάγηση στο αποστακτήριο και ολοκληρώνεται με tasting τριών single malt· του Glenfiddich 12 Year Old, του Glenfiddich 15 Year Old και του Glenfiddich 18 Year Old. Εκτός από την ξενάγηση Glenfiddich Classic, προσφέρονται δύο ακόμη επιλογές με εισιτήριο. Η ξενάγηση Glenfiddich Explorers, με εισιτήριο 10 λίρες (11,5 ευρώ), παρουσιάζει στους επισκέπτες όλη τη διαδικασία παραγωγής τού ουίσκι και περιλαμβάνει επίσκεψη στην Αποθήκη 8 με το εντυπωσιακό άλλα και μοναδικό στο είδος του Solera Vat. Εμπνευσμένο από το ισπανικό σύστημα Solera που χρησιμοποιείται για την ωρίμανση του sherry, το Solera είναι ένα τεράστιο χειροποίητο βαρέλι από ξύλο ελάτης που περιέχει Glenfiddich δεκαπέντε ετών από τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών (από αμερικανικό bourbon, πορτογαλικό sherry και φρέσκα δρύινα βαρέλια). Το βαρέλι Solera είναι πάντα μισογεμάτο, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή ποιότητα ενός πλούσιου malt ιδιαίτερου βάθους και πολυπλοκότητας. Στη συνέχεια, αυτό το υπέροχα ισορροπημένο single malt μεταφέρεται σε μικρότερα βαρέλια (Solera tuns) πριν την εμφιάλωση. Η ξενάγηση Glenfiddich Pioneers είναι η απόλυτη εμπειρία για τους λάτρεις του ουίσκι. Προσφέρεται από έναν ειδικό του αποστακτηρίου, ο οποίος παρουσιάζει την πιο εξειδικευμένη πλευρά τής δημιουργίας single malt. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τους ανθρώπους του αποστακτηρίου επί τω έργω, να μυρίσετε δείγματα από βαρέλια που ωριμάζουν, ακόμη και να εμφιαλώσετε το δικό σας Glenfiddich σε μια από τις αποθήκες – απευθείας από το βαρέλι. Η επίσκεψη, που διαρκεί μισή μέρα, ολοκληρώνεται με μάθημα nosing και tasting σε ουίσκι Glenfiddich ηλικίας μέχρι και τριάντα ετών. Μέσα από την ξενάγηση αυτή, οι λάτρεις του Glenfiddich έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση της ιστορίας και της κληρονομιάς του αποστακτηρίου, να συναντήσουν τους ανθρώπους του, να φτάσουν στα άδυτά του και να μυηθούν στην τέχνη του nosing και του tasting απολαμβάνοντας κάποια από τα πιο ποιοτικά ουίσκι του. Η ξενάγηση προσφέρεται στην τιμή των 50 λιρών (57 ευρώ), μια πολύ καλή τιμή αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μέρος της περιλαμβάνει tasting δύο dram Glenfiddich, είκοσι ενός και τριάντα ετών. Μετά την εντυπωσιακή ξενάγηση στους 28 αποστακτήρες που λαμπυρίζουν κάτω από τον απογευματινό ήλιο, βρίσκομαι στην αίθουσα εμφιαλώσεως. Οι φιάλες ξεπλένονται αρχικά με ουίσκι, για να απομακρυνθεί τυχόν σκόνη πριν από την εμφιάλωση. Οι εγκαταστάσεις πλημμυρίζουν με αρώματα από λικέρ σοκολάτα και ρείκι. Καλός προάγγελος της γεύσης. Το Glenfiddich είναι το μοναδικό Highland single malt που η εμφιάλωσή του γίνεται εντός του αποστακτηρίου. Στο τέλος της ξενάγησής μου συναντώ τον Brian Kinsman, τον Malt Master. O Brian είναι μόλις ο έκτος Malt Master από την ημέρα που πρωτοβγήκε το Glenfiddich πριν από περισσότερα από 120 χρόνια! Πήρε τη θέση αφού πρώτα μαθήτευσε εννιά ολόκληρα χρόνια πλάι στον θρυλικό David Stewart, τον άνθρωπο που υπήρξε ο μακροβιότερος Malt Master σε ολόκληρη τη Σκωτία, με θητεία 35 ετών! ««Το Glenfiddich είναι το πιο πολυβραβευμένο single malt, γιατί συνδυάζει την αγάπη για την παράδοση με μια πλούσια ιστορία καινοτομίας και πειραματισμών σε νέες τεχνικές. Η φιλοσοφία αυτή έχει οδηγήσει στη δημιουργία καταπληκτικών malt, όπως το Glenfiddich 15 ετών (σύστημα Solera), το Glenfiddich 18 ετών (χρησιμοποίηση βαρελιών από ρούμι Καραϊβικής) και πολλά άλλα», μου λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ