ΤΟ ΒΑΘΥ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ CARDHU AMBER ROCK

Αρθρογράφος: Φωκίων Kοπανάρης

ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΟΣ ΒΡΑΧΟΣ. Cardhu, το θρυλικό αποστακτήριο της Ms Helen Cumming. Η λέξη Cardhu σημαίνει στα Gaelic “Black Rock”. Ο Μαύρος Βράχος περήφανα παρουσιάζει το Amber Rock, τον κεχριμπαρένιο βράχο, το νέο μέλος της οικογένειας Cardhu. Thank you Ms Cumming!

Mια αλλαγή στον προγραμματισμό πτήσεων της British Airways με ανάγκασε να ταξιδέψω για τη Σκωτία μία ημέρα νωρίτερα από το πλάνο και από εκείνη που θα κατέφθανε το υπόλοιπο team από όλη την Ευρώπη. Όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έτσι, η διαδρομή Αθήνα-Χίθροου-Αμπερντίν, και μετά από μία ώρα με αυτοκίνητο, με οδήγησε στο υπέροχο Drummuir Castle της Diageo. Το «υπέροχο» είναι επιεικής χαρακτηρισμός, σίγουρα αδικεί αυτό το μοναδικό κάστρο. Εκεί είχα την τύχη να περάσω μια μοναδική βραδιά ολομόναχος σε ένα περιβάλλον που κόβει την ανάσα. Δύσκολο να θέλεις να γυρίσεις σπίτι μετά από αυτό.

 

Όλες οι σουίτες έχουν πάρει το όνομά τους από τα εξαιρετικά malts της Diageo. Εγώ φιλοξενήθηκα στην “Dalwhinnie”. Αφού ο συμπαθέστατος Michael μού σέρβιρε ένα ωραιότατο ιδιωτικό δείπνο, είχα την ευκαιρία να περάσω ήρεμα και ζεστά την υπόλοιπη βραδιά στο μαγευτικό σαλόνι του κάστρου. Σπάνια βιβλία, billiards room, αναμμένο τζάκι. Πάνω από όλα, όμως, μια αριστουργηματική κάβα με όλα τα malt διαμάντια της εταιρείας, ακόμη και σε σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις – και όχι μόνο. Η εντολή του Michael σαφής: «Η συλλογή είναι στη διάθεσή σου, δοκίμασε ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, καληνύχτα και... enjoy your dram»!

Η αφορμή για το πανέμορφο αυτό ταξίδι ήταν η επίσημη παρουσίαση του νέου μέλους της οικογένειας Cardhu, μετά την προσθήκη πριν από λίγο καιρό των Cardhu 15 και 18 ετών, όπως επίσης και του Cardhu Spercial Cask Reserve.

Cardhu στα Gaelic σημαίνει «μαύρος βράχος» (“black rock”). Τώρα το σπουδαίο αποστακτήριο παρουσιάζει το νέο μέλος της οικογένειας με το όνομα Cardhu Amber Rock!

Η επόμενη ημέρα άρχισε με τη γνωριμία με τον Donald Colville, Global Brand Ambassador του Cardhu, ο οποίος με παρέλαβε από το κάστρο και ξεκινήσαμε για το Dufftown, την περιοχή και τη γραφική κωμόπολη που παρέλαβε τα σκήπτρα από το Campbeltown ως “Τhe whisky Capital of Scotland”. Όχι άδικα, αφού τα σπουδαιότερα αποστακτήρια του Speyside βρίσκονται εκεί. Την περιοχή διασχίζει ο περίφημος ποταμός Spey, ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ψάρεμα. Το παράδοξο; Κανένα αποστακτήριο δεν χρησιμοποιεί το νερό του ποταμού, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά νερό από μικρότερους παραποτάμους του, που κατεβαίνουν από τα γύρω υψίπεδα.

Πρώτος σταθμός, special tour στις εγκαταστάσεις του Speyside Cooperage. Στην καρδιά του Aberlour βρίσκεται το μοναδικό εν ενεργεία βαρελοποιείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μπορείτε να ζήσετε την αρχαία τέχνη του coopering. Από το 1947 η οικογενειακή επιχείρηση Speyside Cooperage έχει παραγάγει τα καλύτερα βαρέλια από την καλύτερη αμερικανική δρυ. Σήμερα η βαρελοποιία συνεχίζει να λειτουργεί και να παράγει βαρέλια με παραδοσιακές μεθόδους και εργαλεία. Πολλά αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο, ενώ κάποια από τα βαρέλια παραμένουν στη Σκωτία, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής και, κυρίως, παλαίωσης του ουίσκι. Για να γίνει κάποιος διπλωματούχος βαρελοποιός, χρειάζονται τέσσερα χρόνια σπουδών κι ένας χρόνος πρακτικής!

Ακολουθεί σύντομο διάλειμμα για να τσιμπήσουμε κάτι και ένα dram στο κουκλίστικο Dowans Hotel, υπέροχο αυθεντικό προορισμό για τους λάτρεις του ουίσκι αλλά και του ψαρέματος. Επισκεφθείτε το website του www.dowanshotel.com και θα καταλάβετε. Θα μπορούσα να περάσω ώρες εκεί στο υπέροχο κλασικό μπαρ του χαζεύοντας το ποτάμι, αλλά έπρεπε να επιστρέψουμε στο Drummuir Castle για τη συνέντευξη με τον Donald Colville και, φυσικά, για το πολυαναμενόμενο βραδινό event για την πρώτη εμφάνιση του Cardhu Amber Rock, την παρουσίασή του από τον Dr Matthew Crow, Master Blender, και το επίσημο δείπνο που θα ακολουθούσε.

Οι φίλοι και συνάδελφοι από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο αφίχθησαν γύρω στις έξι, και, μέχρι να φρεσκαριστούν, περίπου στις οκτώ συγκεντρωθήκαμε γύρω από το μεγάλο τραπέζι της επιβλητικής κεντρικής βιβλιοθήκης του κάστρου. Οικοδεσπότες οι Donald Colville και Matthew Crow και guest star το Cardhu Amber Rock.

Το Cardhu Amber Rock έχει περάσει από διπλή ωρίμανση σε καψαλισμένα βαρέλια αμερικανικής δρυός, με στόχο να αποκτήσει πλουσιότερες νότες βανίλιας και μπαχαρικών. Κομψό και με βαθιά αρώματα, διατηρεί την άψογη ισορροπία και τις καθαρές γλυκές νότες που χαρακτηρίζουν το Cardhu, και παραμένει πιστό στην παράδοση των γενναιόδωρων single malt ουίσκι που δημιούργησαν οι ξεχωριστές ιδρύτριες του αποστακτηρίου Helen και Elizabeth Cumming.

Αυτή η πολύ πρωτότυπη νέα έκδοση θα αρέσει τόσο στους θιασώτες του Cardhu, όσο και σε νέους φίλους του θρυλικού brand.

Η παρουσίαση επίσης πολύ ιδιαίτερη και έξυπνα πρωτότυπη. Κι εύστοχη, ακριβώς για να διευκολύνει την αναπόφευκτη συζήτηση για το Νo Age Statement και να εξηγήσει τη διάθεση του Master Blender για δημιουργία με κάποια ελευθερία, ανεξάρτητα από τα χρόνια παλαίωσης, αλλά με έμφαση στο δικό του κριτήριο για την καλύτερη στιγμή του αποστάγματος. Μπροστά μας τέσσερα drams, ξεκινώντας από fresh made spirit πολύ υψηλών αλκοολικών βαθμών, άλλα δύο με το σταδιακό «καταλάγιασμά» του και τελευταίο το Cardhu Amber Rock μετά τη δεύτερη ωρίμανσή του στα καψαλισμένα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για ουίσκι μπέρμπον. Το έντονο χρώμα του φυσικά εξηγεί γιατί το “Cardhu Amber Rock” επιλέχτηκε ως το όνομα του νέου Cardhu, σαν μια παραλλαγή του ονόματος του αποστακτηρίου του Μαύρου Βράχου!

Μετά το πολυτελέστατο δείπνο η αίθουσα με την απίστευτη συλλογή των malts στις φωτισμένες προθήκες, το τζάκι και το μπιλιάρδο ήταν στη διάθεσή μας. Δοκιμάσαμε ανεπανάληπτα ουίσκι, συζητήσαμε, παίξαμε και κανείς δεν έλεγε να πάει για ύπνο, παρόλο που νωρίς το πρωί της επομένης μας περίμενε η επίσκεψη στο αποστακτήριο του Cardhu.

Με πολύ τσουχτερό κρύο το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για την καρδιά του Cardhu. Στην είσοδο του εκπληκτικού κλασικού Κέντρου Επισκεπτών μας περίμεναν ο Donald Colville και φυσικά ο Andy Cant, ο διευθυντής του αποστακτηρίου. Απολαύσαμε για λίγο τη ζεστασιά του υπέροχου καθιστικού, στους τοίχους του οποίου ξετυλίγονται στιγμιότυπα της ιστορίας του Cardhu και της Diageo. Αμέσως μετά ξεναγηθήκαμε στο αποστακτήριο με τους έξι εντυπωσιακούς άμβυκες. Ο Andy Cant, διαρκώς πρόθυμος, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας για κάθε στάδιο της παραγωγής και με δικαιολογημένη περηφάνια πόζαρε μπροστά στο Spirit Safe του αποστακτηρίου.

Μας περίμενε όμως ακόμη μία έκπληξη, αυτή τη φορά στην αποθήκη με τα βαρέλια. Εκεί, στο Cardhu Warehouse, ανοίξαμε μόνοι μας δύο βαρέλια απόλυτα παρόμοιας προέλευσης και μεταχείρισης με μόνο ένα χρόνο διαφορά στην ηλικία παλαίωσης του αποστάγματος. Η διαφορά; Τεράστια, στο χρώμα, στη γεύση, σε όλα. Τεράστιο μάθημα από τον Master Blender για το κατά πόσο η παραμονή στο βαρέλι επηρεάζει το τελικό προϊόν. Και μετά η έκπληξη. Ο Donald και ο Matthew, με πονηριά μικρού παιδιού, μας παρουσίασαν ένα ακόμα Cardhu, το επόμενο μέλος της οικογένειας. Άκρα μυστικότητα για το όνομά του ή για τη διαδικασία παραγωγής του. Μόνο να το δοκιμάσουμε μπορούσαμε. Και σας διαβεβαιώ πως ήταν αναπάντεχο, κάτι τελείως άλλο, πολύπλοκο και ωραιότατο. Το μόνο που μας αποκάλυψαν είναι πως θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014. Με το καλό, λοιπόν!

Το Cardhu Amber Rock συμπληρώνει την οικογένεια single malt ουίσκι από το Speyside, η οποία πρόσφατα αναπτύχθηκε με την προσθήκη ακόμη δύο εκδόσεων, 15 και 18 ετών.

Το Cardhu Amber Rock διανέμεται κυρίως μέσω καταστημάτων που εξειδικεύονται στο ουίσκι και είναι διαθέσιμο στη Γαλλία και το Βέλγιο ήδη από την άνοιξη του 2014. Η διανομή θα διευρυνθεί, για να καλύψει και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία) το χειμώνα του 2014.

Σημειώσεις γευσιγνωσίας
Ισχύς: 40% ABV
Περιοχή: Speyside

Συνοπτικά
Ένα έντονο, χαρούμενο και αρωματικό Cardhu, που ξεκινά με τόνους φρέσκων εσπεριδοειδών και απαλά αποκαλύπτει βαθύτερες νότες μπαχαρικών, φρούτων σε μορφή κομπόστας, βανίλιας και κρεμώδους σοκολάτας, οι οποίες σφραγίζονται με μια πιπεράτη, γλυκιά επίγευση.

Σε μία πρόταση: Εξαιρετικό στη φυσική του ισχύ με λίγο νερό, οι κλασικές νότες εσπεριδοειδών και μελιού του Cardhu εμπλουτίζονται από φρούτα, μπαχαρικά και γλυκύτητα: εξαιρετικά ισορροπημένο και με καλό ρυθμό, με σταθερή ένταση και υφή και μια εύγεστη ανάμιξη μεταξένιων τανινών και καθαρών, φρέσκων αρωμάτων βανίλιας.

Αναλυτικά

EMΦANIΣH
Ζωηρό, διάφανο κεχριμπάρι.

MYTH
Γλυκό, γεμάτο και ζωηρό, με νότες φρέσκου αχλαδιού και φλαμουριάς που αποκαλύπτουν βουτυρένια γλυκά. Στη συνέχεια ανεβαίνουν εξισορροπητικές νότες εσπεριδοειδών: γλυκό μανταρίνι, κρέμα λεμονιού και αρώματα παλιομοδίτικης λεμονάδας. Κατόπιν επικρατούν απαλοί, σιροπιαστοί τόνοι βύνης με γλυκό toffee, μέλι και σκληρές καραμέλες. Υπάρχουν, επίσης, νότες αρωματικής βανίλιας και καψαλισμένου marshmallow, καθώς στον ουρανίσκο ανεβαίνουν αρώματα μήλου και αχλαδιού σιροπιασμένων, καρυκευμένων με γαρίφαλο, για να ακολουθήσουν αρώματα κρεμώδους λευκής σοκολάτας και αμυγδάλων.

ΣΩΜΑ
Μεσαίο. Συμπαγές στρώμα χρώματος. Σχεδόν αφρίζει με ζωντάνια.

ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΣ
Γλυκό και πιπεράτο από την αρχή, σαν φρέσκια φρουτοσαλάτα με αχλάδια και γλυκά μήλα σε χυμό λεμονιού και μια δόση κρέμας με άρωμα καψαλισμένης δρυός. Έπειτα γίνεται ξηρότερο, με μια εξισορροπητική δριμύτητα από μανταρίνια, πριν απαλές νότες σιροπιού από φρούτα αναδειχτούν κάπου στο μέσο, που όμως κρύβουν λιπαρότητα και ένταση από καψαλισμένη δρυ. Στο τέλος αναδεικνύονται νότες απαλών marshmallows, κρεμώδους σοκολάτας γάλακτος και βανίλιας.

ΕΠΙΓΕΥΣΗ
Διαρκεί αρκετά, γλυκιά, πιπεράτη και κρεμώδης: ένα αφρώδες πυροτέχνημα με απαλό, αποξηραμένο κακάο, μαύρη σοκολάτα, καψαλισμένη δρυ και, τέλος, μια επίμονη νότα εσπεριδοειδών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ