TO KAΛYTEPO OYIΣKI TOY KOΣMOY

Αρθρογράφος: Πέτρος Xαριζόπουλος

Ποιο είναι το καλύτερο ουίσκι του κόσμου; Πόσες φορές την έχω ακούσει αυτήν την ερώτηση; Τουλάχιστον εκατοντάδες. Αλλά ομολογώ ότι με ρωτούν μόνο στην Ελλάδα! Δεν θυμάμαι ποτέ στα ταξίδια μου στο εξωτερικό να με έχει ρωτήσει κανείς. Και καθώς προσπαθείς να απαντήσεις, αναγκαστικά ξεκινάς κι εσύ με ερωτήσεις.

Για ποια εποχή του χρόνου μιλάμε; Ποιες είναι οι αγαπημένες σου γεύσεις, με ποιον και πού θα πιεις το ουίσκι; Αμέσως, όλοι πιστεύουν ότι προσπαθείς εύσχημα να αποφύγεις να απαντήσεις. Χαρακτηριστικό της φυλής μας, άλλωστε, είναι η καχυποψία. Ας το δούμε όμως από διαφορετική οπτική γωνία. Ας υποθέσουμε ότι είσαι Brand Ambassador (πρέσβης) κάποιου αποστακτηρίου ή κάποιας μπράντας και σου γίνεται η ίδια ερώτηση!

Η απάντηση είναι χωρίς δισταγμό η μπράντα ή το αποστακτήριο που πρεσβεύεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η καχυποψία είναι δικαιολογημένη. Στην ουσία, το ερώτημα μένει αναπάντητο. Κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει. Αν όμως σε ενδιαφέρει το ουίσκι πραγματικά, δεν θα θέσεις ποτέ αυτό το ερώτημα! Πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά αποστακτήρια, από διαφορετικές περιοχές της Σκωτίας και του κόσμου γενικότερα. Θα πρέπει να διαβάζεις άρθρα από έμπειρους φίλους του ουίσκι σε διάφορα fora, να συμμετέχεις σε γευσιγνωσίες και πάνω απ’ όλα να είσαι ανοιχτός για να δεχτείς απόψεις. Αν τα κάνεις όλα αυτά, θα ανακαλύψεις έναν κόσμο που πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει. Έχω πάρα πολλά παραδείγματα φίλων που ξεκίνησαν κάνοντας ακριβώς αυτήν την ερώτηση και σήμερα θα τους χαρακτήριζες γκουρού του ουίσκι. Το έχω πει και το έχω γράψει πολλές φορές ότι αυτό το ποτό έχει τη δική του φιλοσοφία και κουλτούρα, που γίνονται κατανοητές μόνο την περίοδο που ανακαλύπτεις ή αφού ανακαλύψεις τον θαυμαστό κόσμο του.

Αρκετοί πιστεύουν ότι στις γευσιγνωσίες μαζεύονται κάποιοι «δήθεν», που λένε διάφορα ακατανόητα, απλώς για να σε πείσουν να πίνεις μια συγκεκριμένη ετικέτα. Εν μέρει, με τον τρόπο που γίνονται διάφορες γευσιγνωσίες στην Ελλάδα, δεν τους αδικώ καθόλου. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε όλοι μαζί στο Whisky Magazine. Θα επιδιώξουμε την ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών μας. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία:«το καλύτερο ουίσκι του κόσμου».

Δικό μας καθήκον είναι να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα γευστικά χαρακτηριστικά κάποιου ουίσκι, την ιστορία κάποιου αποστακτηρίου και γενικότερα να σας εκπαιδεύσουμε διασκεδάζοντας, έτσι ώστε να έχετε τα δικά σας κριτήρια για να επιλέξετε. Μη φοβάστε και μην ντρέπεστε να ρωτήσετε. Να είστε έτοιμοι, γιατί σύντομα θα τα λέμε από κοντά σε γευσιγνωσίες διαφόρων κατηγοριών. Για τους νέους στο χώρο, για περίεργους, για επαγγελματίες και για μυημένους.

Στις μέρες που ζούμε στην Ελλάδα, δεν ξέρω κατά πόσον έχουν πλέον σημασία τα νούμερα. Αισθάνομαι ότι όλα αυτά τα χρόνια χάσαμε την ουσία. Προτιμώ να έχω ένα ταπεινό ουίσκι στο σπίτι μου, που όμως θα ξέρω τι είναι και πώς θα το απολαύσω, παρά να έχω ένα 25 ετών «Glen-τάδε» και απλώς θα το κοιτάω, χωρίς να ξέρω τίποτα γι’ αυτό, και κυρίως, χωρίς να ξέρω να το απολαύσω. Μην ξεχνάνε ότι το ουίσκι είναι απλώς διασκέδαση και απόλαυση. Τίποτα παραπάνω. Κι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Ο δικός μου σκοπός είναι, και θα συνεχίσει να είναι, να σας πείσω ότι απλώς ΔΕΝ υπάρχει το καλύτερο ουίσκι του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ