SLAINTE MHATH

Αρθρογράφος: Πέτρος Xαριζόπουλος

ΣΛΑΝΤΣΕ ΒΑ

Kαλώς ήλθατε, λοιπόν, στο μοναδικό περιοδικό στην Ελλάδα που ασχολείται με το αγαπημένο spirit των Ελλήνων, το ουίσκι! Θα ξεκινήσω με την πιο βασική ερώτηση: Γιατί ουίσκι; Γιατί πολύ απλά είναι το μοναδικό ποτό στον κόσμο που μπορεί να προσφέρει τέτοια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων!
Δεν υπάρχει άλλο ποτό στον κόσμο με την ίδια πρώτη ύλη (δημητριακά) που να μπορεί να δώσει καπνό και τύρφη, και συγχρόνως μπαχαρικά και ιώδιο, και φρούτα και, και, και...
Σίγουρα αξίζει σεβασμό η κουλτούρα και η φιλοσοφία του cognac, του ρούμι
και της τεκίλα, άλλα κατά την άποψη μου δεν θα τα έβαζα ποτέ δίπλα στο ουίσκι.
Το ουίσκι στην Ελλάδα κατέχει σταθερά πρώτη θέση εδώ και χρόνια ανάμεσα
στα αλκοολούχα ποτά. Από την εμπειρία μου στο χώρο σας διαβεβαιώνω ότι
δυστυχώς το σύνηθες είναι ο Έλληνας, αν και λάτρης του ουίσκι, να μην ξέρει απολύτως τίποτα για την παραγωγή του. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, έχω γνωρίσει ανθρώπους που καταναλώνουν blended whiskies για αρκετά χρόνια
και πιστεύουν ότι προέρχονται από κρεμμύδι! Όχι δεν είναι αστείο, τη συγκεκριμένη ιστορία την έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές.
Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσα από το Whisky Magazine είναι να μοιραστούμε τις γνώσεις μας μαζί σας. Να βοηθήσουμε τον επαγγελματία του χώρου, αλλά και τον απλό καταναλωτή, να καταλάβουν έννοιες όπως grain whisky, single malt whisky, blended whisky, malt whisky και άλλα. Μέσα από τη στήλη αυτή, εσείς ρωτάτε και εμείς απαντάμε, και σας διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκρινόμαστε σε κάθε σας απορία με την ίδια θέρμη, είτε είναι απλή είτε περίπλοκη.
Αν πριν από χρόνια έλεγες σε κάποιους ανθρώπους στην Ελλάδα ότι μια μέρα
θα εκδοθεί στα Ελληνικά το Whisky Magazine, θα τους φαινόταν σαν όνειρο ή παραμύθι. Η απάντηση βρίσκεται στα café bar της Ελλάδας, όταν πριν από χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις single malt whisky, ενώ σήμερα μπορεί κανείς να βρει στις πιο απίθανες γωνιές της χώρας αξιόλογες συλλογές από ουίσκι για να επιλέξει. Είμαι σίγουρος ότι στο Whisky Magazine θα γνωρίσουμε αυτά τα μοναδικά σημεία και θα μιλήσουμε με τους Έλληνες που έχουν άποψη και θα τη μοιραστούν μαζί μας.
Ο ρόλος μας όμως θα είναι και κριτικός, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του αναγνώστη. Θα αναφέρουμε τα κακώς κείμενα των εταιρειών, με συμβουλευτικό πάντα χαρακτήρα. Ο αντικειμενικός σκοπός μας θα είναι το ουίσκι να πάρει επιτέλους τη θέση που του αξίζει.
Έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια σε μια άναρχη αγορά.
Παρουσιάζεται στο φίλο του ουίσκι με λάθος τρόπο, από ανθρώπους που ίσως να έχουν καλή διάθεση, αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να το παρουσιάσουν σωστά.
Εδώ, λοιπόν, το Whisky Magazine θα σταθεί δίπλα σε όποιον θέλει να μάθει, να διασκεδάσει και να ταξιδέψει μαζί μας από τη Σκωτία έως την Ιαπωνία και από το Kentucky έως την Ιρλανδία. Άλλωστε, ο ρόλος αυτής της στήλης είναι ταυτόσημος
με τη δέσμευση του περιοδικού προς τους αναγνώστες του: να σας ταξιδέψει, να σας εκπαιδεύσει και να σας ενθουσιάσει. Με γευσιγνωσίες, χρηστικές και τεχνικές πληροφορίες, μικρά και μεγάλα «μυστικά», εμπειρίες και εικόνες από τον μαγικό κόσμο του ουίσκι.
Καλώς ήλθατε, λοιπόν, και από μένα στο πιο όμορφο ταξίδι γνώσεων.
Ή όπως θα λέγανε και οι Κέλτες: Slainte Mhath (Σλάντσε βα)!
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ