ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Τα νησιά της Σκωτίας δεν έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Μπορεί κανείς να διακρίνει τεράστιες γεωγραφικές και ιστορικές διαφορές, και φυσικά, διαφορετικούς τύπους ουίσκι.

Αν προσπαθούσε κανείς να βάλει όλα τα νησιώτικα σκωτσέζικα ουίσκι στην ίδια κατηγορία, θα ήταν σαν να έβαζε μαζί τις γάτες με τις τίγρεις.

Το Islay, βέβαια, έχει τη δική του κατηγορία, αλλά κάτω από τη γενική περιγραφή «νησιώτικα», τα ουίσκι των Orkney συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με αυτά από το Arran, δεν έχουν όμως καμία σχέση μεταξύ τους. Παρ’ όλο που γενικά έχουμε την τάση να θεωρούμε τα νησιώτικα ουίσκι τυρφώδη, αυτό δεν ισχύει πάντα. Από τα 14 νησιώτικα αποστακτήρια (αφήνουμε έξω το Lewis προς το παρόν, γιατί δεν έχει εμφιαλώσει ακόμη ουίσκι), τα έξι παράγουν μη τυρφώδη ουίσκι. Ας πάρουμε για παράδειγμα την καθαυτό παραγωγή των «υβριδικών» αποστακτηρίων, δηλαδή, αυτών που παράγουν τυρφώδη και μη τυρφώδη αποστάγματα. Τα περισσότερα νησιώτικα malt είναι μη τυρφώδη παρά τυρφώδη. Άλλωστε, το Caol Ila παράγει μεγάλες ποσότητες μη τυρφωδών ουίσκι.

Θα χρειαστείτε πολύ χρόνο και υπομονή για να επισκεφτείτε τα νησιά, και μαζί καλό καιρό και ούριο άνεμο. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, έναν σύντομο οδηγό στα νησιά της Σκωτίας, ξεκινώντας από το Βορρά και με κατεύθυνση προς τη νοτιοδυτική ακτή.

ARRAN
ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: Isle of Arran, Lochranza, Τηλ.: +44 (0) 1770 830264
www.arranwhisky.com
Ένα σχετικά νέο αποστακτήριο που εισάγει ομαλά τους αρχάριους στον κόσμο του ουίσκι. Το απόσταγμά του είναι γλυκό και φρέσκο, με νότες βανίλιας.
ΤΟ ΝΗΣΙ: Το Arran, που συχνά περιγράφεται ως μια μίνι Σκωτία, έχει μήκος 30 χλμ. και πλάτος 16 χλμ., και συνδυάζει ποικιλόμορφα τοπία.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ: Το Arran είναι ιδανικό για πεζοπορία και ποδηλασία, ενώ διαθέτει ένα καταπληκτικό γήπεδο γκολφ. Η εταιρεία Arran Aromatics παρασκευάζει καλλυντικά και σαπούνια, και η ζυθοποιία Arran παράγει εξαιρετικής ποιότητας μπίρα.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Υπάρχουν φέρι μποτ από το Ardrossan, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να πάτε μέσω του Wemyss Bay.

ISLAY
ΤΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ: Υπάρχουν τώρα οκτώ εν λειτουργία αποστακτήρια και σχεδόν όλα δέχονται επισκέπτες. Το σήμα κατατεθέν του νησιού είναι τα πολύ τυρφώδη ουίσκι, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι μόνον η μισή αλήθεια.
ΤΟ ΝΗΣΙ: Η καρδία του νησιού είναι το ουίσκι και χτυπά στα αποστακτήριά του. Ωστόσο, υπάρχουν και τα 200 χιλιόμετρα της βραχώδους ακτογραμμής, ένας μαγευτικός παράδεισος από βράχια και θάλασσα.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ: Ακόμη ένα σκωτσέζικο νησί για περπάτημα, ποδηλασία και ιστιοπλοΐα. Υπάρχει επίσης το Machrie Hotel με το εξαιρετικό γήπεδο γκολφ. Και μην ξεχνάτε ότι το Islay παράγει τη δική του μπίρα.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Υπάρχουν δύο πτήσεις την ημέρα από Γλασκώβη ή μπορείτε να κάνετε οδικώς το γύρο για το Tarbert στη δυτική ακτή, απ’ όπου θα ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς είτε νότια στο Port Ellen είτε βορειοανατολικά στο Port Askaig.

JURA
ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: Isle of Jura
Τηλ.: +44 (0) 1496 820240
www.isleofjura.com
Μικρό και οικείο, το νησί Jura παράγει αγνό, φρουτώδες ουίσκι. Η κλασική του παραγωγή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει τυρφώδεις, παλαιωμένες και ειδικές εκδόσεις.
ΤΟ ΝΗΣΙ: Διάσημο για τα βουνά του, τα Paps of Jura, το νησί δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι έχει έρθει στην άκρη του κόσμου. Κοπάδια βοοειδών φράζουν τον μοναδικό δρόμο από το λιμάνι στο αποστακτήριο. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός στο νησί δεν είναι οι άνθρωποι, που είναι ελάχιστοι, αλλά τα ελάφια. Και μετά τα φίδια. Όλα αυτά κάνουν το νησί ακαταμάχητο.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ: Θα κυνηγήσετε ελάφια, θα οδηγήσετε σε off-road διαδρομές και θα κάνετε trekking σε κάποια από τα πιο όμορφα μονοπάτια της Βρετανίας. Θα σας καταπλήξει πόσο ζωντανό είναι το νησί.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Ακολουθήστε την ίδια διαδρομή με αυτή για το Islay, αλλά αποβιβαστείτε στο Port Askaig, κι από εκεί, πάρτε το φέρι μποτ και διασχίστε τον πορθμό του Islay.

MULL
ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: Tobermory
Τηλ.: +44 (0)1688 302647
www.burnstewartdistillers.com
Το αποστακτήριο Tobermory παράγει ένα φρουτώδες και ελαφρώς τυρφώδες ουίσκι για έξι μήνες του χρόνου και ένα τυρφώδες, που ονομάζεται Ledaig, για τους άλλους έξι.
ΤΟ ΝΗΣΙ: Το Tobermory είναι ένα τμήμα των Highlands που γλίστρησε στο πέλαγος, με ψηλά βουνά και μαγευτικά τοπία. Η πόλη Tobermory είναι στην κυριολεξία αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως ένα «γραφικό σκωτσέζικο λιμανάκι».
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ: Το νησί είναι παράδεισος για bird watching. Εδώ, εκτός από χρυσαετούς και ψαραετούς, θα δείτε τους πιο πολλούς θαλασσαετούς από οπουδήποτε αλλού στη Σκωτία. Όσο για τη θάλασσα, είναι υπέροχη.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Με φέρι μποτ από το λιμάνι του Oban, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σκωτίας, για το λιμάνι του Craignure. Στο αποστακτήριο Tobermory θα φτάσετε οδικώς, μια διαδρομή περίπου μίας ώρας που διασχίζει το νησί.

SKYE
ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: Talisker
Τηλ.: +44 (0) 1478 614308
www.malts.com
Το Talisker δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένα σπουδαίο, τυρφώδες και πιπεράτο ουίσκι με διεθνή αναγνώριση, που ταιριάζει απόλυτα με το βραχώδες και σκληροτράχηλο τοπίο του Skye.
ΤΟ ΝΗΣΙ: Το Skye μπορεί να συνδέεται πλέον με γέφυρα με την ηπειρωτική Σκωτία, ωστόσο συνεχίζει να είναι αινιγματικό, απόκοσμο, με συναρπαστικά τοπία και με κλίμα εξαιρετικά απρόβλεπτο.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ: Το Skye σας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε πολλά και διάφορα. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για ορειβασία και trekking στην Ευρώπη, έχει ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα αλλά και πολλά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το Museum of Island Life, το Museum of the Isles και τα κάστρα Eilean Donan, Dunvegan και Armadale. Για τα παιδιά, υπάρχει ένα μουσείο παιχνιδιών κι ένα μουσείο δεινοσαύρων.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Με φέρι μποτ από το Mallaig και το Glenelg, και οδικώς από τη γέφυρα που το συνδέει με την ηπειρωτική Σκωτία.

THE ORKNEY ISLES
ΤA ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙA:
Highland Park, Τηλ.: +44 (0) 1856 874619
www.highlandpark.co.uk
Scapa, Τηλ.: +44 (0) 1856 876585
www.scapamalt.com
Τα νησιά Orkney παράγουν δύο εντελώς διαφορετικά ουίσκι. Το Highland Park, ένα σκληρό και μελώδες ουίσκι με νότες από τύρφη και δρυ, και το Scapa ένα πιο ήπιο ουίσκι που συνδυάζει τη γλυκόξινη γεύση του με νότες εσπεριδοειδών.
ΤA ΝΗΣΙA: Μια συστάδα μικρών νησιών στη θαλάσσια λεκάνη Scapa Flow, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων συνδέονται μεταξύ τους με τσιμεντένιες γέφυρες. Ανεμοδαρμένα, απόμερα, χωρίς ίχνος δέντρου, τα νησιά αυτά θυμίζουν σκανδιναβικό τοπίο.
TI ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ`:Αν σας ενδιαφέρει η αρχαιολογία και η ιστορία, μπορείτε να περάσετε μέρες εδώ. Προϊστορικοί κύκλοι από πέτρα, αρχαία νεκροταφεία, χωριά Πικτών, ιστορικοί ναοί και απομεινάρια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, όλα συνθέτουν μια μοναδική στον κόσμο ποικιλία για τον επισκέπτη.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Αεροπορικώς από το Aberdeen και το Wick. Ακτοπλοϊκώς από το Thurso, το βορειότερο λιμάνι της ηπειρωτικής Σκωτίας, σε πολλά από τα νησιά του συμπλέγματος.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ