ΣΠΙΤΙ COCKTAIL BAR

Αρθρογράφος: Φωκίων Κοπανάρης

Σπίτι δεν είναι οι τοίχοι, είναι οι άνθρωποι!

Καθώς το Σπίτι στεγάζεται σε μια στοά του Χαλανδρίου, σκέφθηκα να ξεκινήσουμε με μια αναφορά στην περίφημη ανάλυση του Μπένγιαμιν για τις passages, τις περίφημες παρισινές στοές και τον τρόπο που διαμόρφωναν ένα ιδιαίτερο είδος ζωής στην πόλη μέσα στην ίδια την πόλη. Σε δεύτερη σκέψη, ας το αφήσουμε καλύτερα.

Για εμάς που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Χαλάνδρι η φράση που όλοι θυμόμαστε είναι πως το Χαλάνδρι είχε εξαιρετική τοπική αγορά. Πράγματι, έτσι ήταν. Στις στοές των κεντρικών δρόμων έβρισκες όλων των ειδών μαγαζιά και μαγαζάκια. Οι εποχές όμως –τα ξέρετε τώρα αυτά- αλλάζουν.

Την τολμηρή αρχή έκανε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος με το βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης μεταμορφώνοντας μια στοά σε ένα χώρο βιβλιοπωλείου και καφέ που κάλλιστα θα έβρισκες στο Σόχο.

Η διπλανή στοά στέγαζε ένα προ-πο, ένα ανθοπωλείο και μία καντίνα-καφενείο. Κάποτε αυτά. Σήμερα εκεί κατοικεί το μπαρ που ανακηρύχθηκε το δημοφιλέστερο της Αθήνας. Καλώς ήρθατε στο Σπίτι (σας)!

Οι συγκάτοικοι του σπιτιού είναι τέσσερις δημιουργικοί, διαφορετικοί, χαμηλών τόνων, όσο πρέπει παλαβοί και πολύ συμπαθείς κύριοι.

Ο παραγωγός ταινιών Γιώργος Καρναβάς, ο συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και ο γνωστός μας από την Αμπάριζα και το Speakeasy Αντώνης Φερράρας.

Ενώνοντας τους χώρους όλης της στοάς, με ελάχιστες παρεμβάσεις, πραγματικά λιτή και καθόλου εξυπνακίστικη διαμόρφωση δημιούργησαν το Σπίτι Cocktail Bar. O αίθριος χώρος της αυλής έχει μια πανέμορφη οροφή που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με την ώρα και την εποχή. Στο κέντρο κυριαρχεί ένας μοναστηριακός πάγκος, από τα πολύ αγαπημένα μου. Δεν πειράζει να μοιράζεσαι το τραπέζι σου με άλλους, πολιτισμός είναι. Τις καλές ημέρες, όσο έχει φως, η οροφή ανοίγει και η αυλή είναι κούκλα.

Γύρω από την αυλή το Σπίτι έχει τρία δωμάτια, το καθένα ιδιαίτερα διακοσμημένο, όπως κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του.

Ένα σύγχρονο urban-downtown-vintage-layback style (σε απλά ελληνικά)!

Και βέβαια το μπαρ. Μεγάλη μαύρη μπάρα, ασπρόμαυρα πλακάκια στο δάπεδο, σκαμπό στην μπάρα και στα παράθυρα.

Πίσω από την μπάρα; ο Σίμος Ταγάρας,  ο Γιάννης Βαρδάκης και ο Γιάννης Σταθόπουλος. Σίγουρα πράγματα! Ρωτήστε τους και αφεθείτε, τα cocktail τους είναι κορυφαία. Μην ξεχάσετε για να ξεδιψάσετε να ζητήσετε Ξυνό νερό Φλωρίνης. Δεν το βρίσκεις εύκολα και είναι πραγματικά πολύ καλό.

Σε ό,τι αφορά τον κόσμο πολύ απλά δεν έχει ταμπέλες.

Από after office drinks μέχρι πολλά tattoo και –κυρίως– χωρίς ηλικίες στο βιογραφικό. Ο κατάλογος ιδιαίτερα πλούσιος σε προτάσεις και ένας από τους πιο καλοσχεδιαμένους που έχουμε δει.

Η γκρίνια πως οι ιδιοκτήτες δεν περίμεναν απότομα τόσο κόσμο και το service ήταν πολύ αργό λύθηκε. Τα παιδιά που σερβίρουν είναι γρήγορα, χαμογελαστά και ευγενέστατα. Αλλά και η μουσική και τα dj sets γίνονται όλο και καλύτερα.

Μάλλον δίκαια το Σπίτι ή Spiti Cocktail Bar είναι ο φετινός αγαπημένος προορισμός. Άσε που αν σε ρωτήσει ο/η δικός/δικιά σου που ήσουν χθές ή τι θα κάνεις απόψε μπορείς πολύ απλά να πεις: θα πάω Σπίτι!

 

P.S. Τα σταφύλια τελείωσαν και μαζί τους και το Grapeful Joy. Το Spiti Cocktail Bar, η Αμπάριζα μπαρ και το TheSpeakeasy Bar σε συνεργασία με το τζιν Greenall’s κατάφεραν με την βοήθειά σας να μαζέψουν ένα σημαντικό ποσό για τον αγώνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Σειρά έχουν τώρα τα Παιδικά Χωριά SOS. Με κάθε Star Light που θα απολαμβάνετε, 1­ θα πηγαίνει στα παιδιά των χωριών SOS Ελλάδας, που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ