ΟΝΑΡ

Αρθρογράφος: Bαλίσια Bύζα

Όταν το όναρ γίνεται πραγματικότητα

Όταν ήμουν μικρή, μπέρδευα το κυπαρίσσι με το Καρπενήσι. Θα συμφωνήσετε όμως μαζί μου ότι πράσινο είναι το ένα, πράσινο είναι και το άλλο. Και γι’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η ρήση «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» βρίσκει εφαρμογή ευθύς αμέσως.

Τρελό θα έλεγαν κάποιοι και τον Πάνο Γαλανό, επειδή έχει ψώνιο με το καλό ουίσκι. Κάποιοι από εσάς μπορεί να τον ξέρετε ήδη είτε επειδή μένετε στο Καρπενήσι (ή τουλάχιστον το επισκέπτεστε συχνά) είτε επειδή είστε φαν των συλλεκτικών και σπάνιων φιαλών ουίσκι, όχι μόνο από διάφορες περιοχές της Σκωτίας αλλά και από όλο τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αυτός (ο άνθρωπος αυτός) έχει καταφέρει να  φέρει σε μια μικρή πόλη όπως το Καρπενήσι, με πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκων, τις περισσότερες εκδόσεις malt ουίσκι  που θα ζήλευε ακόμη και ένα (εκ)κεντρικό μπαρ των Αθηνών. Στο πίσω μέρος του μπαρ, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, φυλάει και την προσωπική του συλλογή, με αρκετά σπάνια διαμάντια. Δεν διστάζει όμως να ανοίξει μια εξαιρετική φιάλη και να κεράσει! Όταν ο άνθρωπος έχει γνώσεις, πάθος και μεράκι για το ουίσκι...

Ο λόγος για το μπαρ Όναρ. Βρίσκεται 600 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Διακοσμημένο με μεράκι από τον ίδιο και τη γυναίκα του, φιλοξενεί από το 1998 κόσμο από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο Πάνος Γαλανός φροντίζει να πιείτε το ποτό σας όπως ακριβώς σας αξίζει. Για παράδειγμα, το σαβουάρ βιβρ του ουίσκι δεν επιτρέπει πάγο ή κόκα κόλα. Η φράση «Scotch on the rocks» δεν εννοεί τον πάγο. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, στη Σκωτία παλιότερα δεν υπήρχε πάγος. Έτσι χρησιμοποιούσαν πέτρες από το έδαφος (παγωμένες ούτως ή άλλως από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος) τις οποίες καθάριζαν και τοποθετούσαν μέσα στο ποτό, χωρίς αυτές να αλλοιώνουν τη γεύση του. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο ίδιος επιμένει στην καθαρή και γνήσια κατανάλωση ενός ποτού και δη ενός εξαιρετικού ουίσκι.

Το Όναρ λάμπει και είναι χρυσός. Σας περιμένει κι αυτή τη χρονιά με τους ήχους κλασικής ροκ κι όχι μόνο...

Ο Πάνος Γαλανός κουβεντιάζει με τον Bar Fly.

Ποιο είναι το διαμάντι της συλλογής σου;
Tο διαμάντι της συλλογής μου είναι το Highland Park 1968 / Orcadian Vintage.

Ποιο μπουκάλι θα άνοιγεςσε στιγμή μεγάλης χαράς, ας πούμε στο γάμο της κόρης σου;
Σε στιγμή χαράς θα άνοιγα ένα Dalmore 40 Years Old.

Ποιο ουίσκι έχεις βάλει στο μάτι, ποιο θα ήθελες οπωσδήποτε να αποκτήσεις;
Αυτό που έχω βάλει στο μάτι και θέλω να αποκτήσω είναι το Dalmore Candela 50 Years Old, μια πολύ περιορισμένη έκδοση που δημιούργησε ο πλοίαρχος Ρίτσαρντ Πάτερσον από πολύ παλιά vintage αποθέματα.
Το νεότερο είναι του 1951 και το παλαιότερο του 1868. Έχουν κυκλοφορήσει μόνο 77 φιάλες.

Ποιος ήταν ο πιο ενδιαφέρων, ο πιο χαρακτηριστικός πελάτης που  θυμάσαι όλα αυτά τα χρόνια;
Χαρακτηριστικοί πελάτες είναι εκείνοι που ακολουθούν και συμβάλλουν στην πορεία του μαγαζιού μέχρι σήμερα.

Ποιο malt ουίσκι θα πρότεινες σε μια κυρία;
Σε μια κυρία θα πρότεινα το Jura 16 Years Old, το οποίο γίνεται και κοκτέιλ δικής μας συνταγής, ή ένα Aberlour 15 Years Old / Double Cask.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ