NICE N EASY

Αρθρογράφος: Bαλίσια Bύζα

Bιολογικό bistrot στην καρδιά της Αθήνας

Τη λέξη «βιολογικό» (αγγλιστί organic) την είχα πρωτοδεί στα σούπερ μάρκετ σ’ ένα ταξίδι μου στις ΗΠΑ. Στο ίδιο ταξίδι, στην πόλη Άθενς της πολιτείας Τζόρτζια, είχα βρεθεί σ’ ένα εστιατόριο (ιδιοκτησία του Michael Stipe, frontman των REM) με συνταγές από βιολογικά συστατικά μόνο. Μ’ έκανε να αναρωτηθώ ευθύς εξαρχής αν τόσα χρόνια έτρωγα μεταλλαγμένα ή αν επρόκειτο για ακόμη μια μόδα, όπως ήταν κάποτε αυτή με τα ζωντανά γιαούρτια.

Τελικά, λίγα χρόνια αργότερα, η ελληνική αγορά ενστερνίστηκε τον νέο τρόπο ζωής και υιοθέτησε τα βιολογικά λαχανικά, κρέατα, αυγά, γάλατα κ.λπ. Ωστόσο, δεν είχα πάει ποτέ –μέχρι πριν από λίγες μέρες τουλάχιστον– σε βιολογικά εστιατόρια. Στα χέρια μου έτυχε να πέσει το δελτίο τύπου του νεοσύστατου Nice ‘n’ Easy: «Cool all day βιολογικό και healthy bistrot στην καρδιά της πόλης» έλεγε. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται κάποιος που δοκίμασε και δοκιμάστηκε στην αμερικάνικη εστιατορική σκηνή. Ο λόγος για τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, ο οποίος ως φοιτητής στις ΗΠΑ, έκανε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες σε νεαρή ηλικία: να κυνηγήσει το όνειρο. Το αμερικανικό. Γιατί όχι; Δεν είναι ντροπή. Η Καλιφόρνια τον κέρδισε όχι για δύο και τρία χρόνια, αλλά σχεδόν για τριάντα. Λίγο οι ενοχές για τους γονείς του που πλέον είχαν μπει στο κατώφλι των γηρατειών, λίγο το αγνό κι ανθρώπινο συναίσθημα του homesickness (όπου home βάλτε Ελλάδα) και της εν γένει νοσταλγίας, τον έκαναν το 2002 να κλείσει εισιτήριο άνευ επιστροφής για την πατρίδα.

Καθώς έπινα το Cinnamonizing κοκτέιλ μου με Talisker, κανέλα και μέλι, σάρωσα τον πρωτόγνωρο –για μένα– χώρο του Nice ‘n’ Easy. Η ταπετσαρία, γεμάτη από χολιγουντιανά στιγμιότυπα ταινιών, συναντούσε τον λιτά διακοσμημένο χώρο, ενώ ο μικρός και χαριτωμένος κήπος, φωτισμένος όσο ήταν αναγκαίο, με είχε παρασύρει σ’ ένα μεθυστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Απέναντί μου ο Δημήτρης, σεμνός κι αληθινός, μα κυρίως προσιτός (παρά τα πάρε-δώσε του με το σινάφι των celebrities που είχε στο «Αμέρικα»), μου ξετύλιξε το φιλμ της δικής του ζωής.

Σπούδασε χρηματοοικονομικά, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στον κόσμο των εστιατορίων. Ανάμεσα στους πελάτες του ήταν ο Jim Carrey, ο Leonardo DiCaprio, πάντα υπό τη μουσική συνοδεία του πιανίστα τού Frank Sinatra, κ.ά. Παραδέχτηκε όμως ότι οι παραξενιές των Ελλήνων σε σχέση με αυτές των ξένων celebrities ουδεμία σχέση έχουν. Όπως μου εξομολογήθηκε, θεωρεί υπερεκτιμημένα κάποια εστιατόρια, από την άποψη ότι στις ΗΠΑ, όταν πληρώνεις πολλά για να φας, περιμένεις το αντίστοιχο σέρβις ή ένα σόου που να συνοδεύει το steak σου.

Η συζήτηση γρήγορα ήρθε στο Nice ‘n’ Easy. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μερίδες του μενού έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να υπάρχουν μεγέθη: ολόκληρη ή μισή μερίδα, πληρώνοντας φυσικά τα μισά λεφτά. Για τους εθισμένους στην καφεΐνη, ισχύουν τα refill τις πρωινές ώρες. To concept είναι απλό και κατανοητό: nice ‘n’ easy living. Άλλωστε, η εποχή προσφέρεται για να απαλλαχτούμε από κάθε τι περιττό.

Η φωνή της Billie Holiday συνόδευσε την τελευταία μου γουλιά. Κάτι ανεξήγητο με υπνώτιζε στο χώρο, κάτι που δεν με άφηνε να φύγω. Μόνο όταν ψιθύρισα στη Marilyn (σ.σ. Monroe) ότι θα ξανάρθω, λύθηκαν τα μάγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ