HALF NOTE

THE LEGENDARY JAZZ CLUB

Αποτελεί ένα από τα πλέον κλασικά μουσικά στέκια στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας και είναι ένας χώρος που έχει ταυτιστεί με την κατανάλωση του κορυφαίου οινοπνευματώδους ποτού. Ασφαλώς, μιλάμε για το ουίσκι.

Στο κορυφαίο jazz club της πόλης, όλοι έχουν το «αναφαίρετο» δικαίωμα να απολαμβάνουν το ουίσκι που προτιμούν, συνδυάζοντας τη μοναδική γεύση του με αυθεντικά ηχοχρώματα τζαζ και όχι μόνο μουσικής. Ο λόγος βέβαια για το Half Note, το μακροβιότερο τζαζ κλαμπ της Ελλάδας. Ελάχιστοι είναι σίγουρα αυτοί που δεν το έχουν επισκεφτεί για να δουν κάποιο από τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής που τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά επισκέπτονται τη χώρα μας. Το Half Note, κάθε σεζόν, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου, διοργανώνει στο χώρο του 250 συναυλίες με περίπου 30 διαφορετικά σχήματα από όλον τον κόσμο. Οι μουσικές που ακούγονται, καλύπτουν το πολύ ευρύ φάσμα όλων εκείνων των ειδών μουσικής που κινούνται γύρω από την τζαζ και το μπλουζ, όπως είναι οι μουσικές του κόσμου, η λάτιν, η σόουλ και το φανκ, κατορθώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να προσελκύει την πλειοψηφία του μουσικόφιλου κοινού και κυρίως να προσφέρει στην Αθήνα ποικίλα μουσικά ερεθίσματα. Εκτός από όλα αυτά, το μουσικό στέκι πέτυχε να βάλει την Ελλάδα ως σταθμό στις περιοδείες των μεγάλων τζαζιστών, κάτι που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί πριν από κάποια χρόνια. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο ή τη Νέα Ορλεάνη, το Παρίσι ή τη Ρώμη για να ακούσεις κάποια από τα αγαπημένα σου σχήματα. Αρκεί να μελετήσεις με προσοχή το ετήσιο πρόγραμμα του χώρου και να κλείσεις τη σωστή μέρα. Γιατί ο συνωστισμός και η κοσμοπλημμύρα είναι λέξεις αυτονόητες και συνηθισμένες για το Half Note, είτε είναι καθημερινή είτε Σαββατοκύριακο.
Η ιστορία του χώρου ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω. Το Half Note Jazz Club έχει διανύσει μια επιτυχημένη πορεία 33 χρόνων και έχει αναγνωριστεί από το κοινό ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και συνεπή ως προς την πορεία και την ποιότητα του, clubs. Από αυτό το μαγαζί γεννήθηκε και μεγάλωσε η ελληνική τζαζ σκηνή, είτε μετακαλώντας σημαντικά ονόματα από το εξωτερικό είτε προωθώντας και αναδεικνύοντας την καθαυτή ελληνική τζαζ. Το μαγαζί ξεκίνησε το 1977 από τον αξέχαστο Δημήτρη Δεικτάκη στη Μιχαλακοπούλου, ανέβηκε στο λόφο του Στρέφη και στη συνέχεια βρέθηκε για κάποιο διάστημα στους Αμπελόκηπους. Τα τελευταία 11 χρόνια βρίσκεται στην τωρινή γνωστή τοποθεσία, Τριβωνιανού 17, στο Μετς και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση των αδερφών, Γιώργου και Παναγιώτη Γεώργα, του Χρήστου Ξάνθου και της Υβόννης Δεικτάκη. Και ποιος δεν έχει περάσει τις πόρτες αυτού του ιστορικού πλέον χώρου. Ανάμεσά τους, μερικά από τα σημαντικότερα αστέρια της διεθνούς jazz: Dr. Lonnie Smith, Danny Richmond, Dexter Gordon, Monty Alexander, Benny Wallace, Archie Shepp, Arthur Blythe, Steve Lacy, Chico Hamilton, Mal Waldron, Benny Golson, Βuster Williams, Lou Donaldson και πολλοί άλλοι. Δίπλα τους και όλα τα μεγάλα ονόματα της αντίστοιχης ελληνικής σκηνής που τα τελευταία χρόνια ζει μέρες ακμής.
Αυτό που κάνει το Half Note να αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο αναφοράς στην αθηναϊκή νύχτα, είναι ότι και στους πιο δύσκολους καιρούς επιμένει στην ποιότητα και κατορθώνει να λειτουργεί κάθε βράδυ, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της σεζόν, με live μουσική. Πέρα από αυτό, τα 30.000 μέλη του club που έχει δημιουργηθεί, αλλά και όλο το εν δυνάμει αθηναϊκό κοινό έχουν δυνατότητα να έρχονται σε άμεση επαφή με πασίγνωστους ξένους καλλιτέχνες, που μπορούν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο με πολύ καλό ήχο, με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο, που κατορθώνει να ενώνει κοινό και καλλιτέχνες σε μια μεγάλη παρέα. Μια συνύπαρξη, που αναζωογονεί τον πυρήνα ενός κοινού ανοικτού σε μουσικές προκλήσεις και δημιουργεί αξέχαστες βραδιές στο πέρασμα των ετών.
Και φέτος το χειμώνα, το Half Note υποδέχεται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και παρουσιάζει ό,τι ποιοτικότερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη παγκόσμια μουσική σκηνή. Καλλιτέχνες που πρώτη φορά θα τους δούμε στην Αθήνα αλλά και μουσικοί που ήδη γνωρίζουμε, θα απογειώσουν τη διασκέδαση με jazz και blues περιπλανήσεις, τον flamenco και tango χορό τους, με soul και funky ενέργεια, τη world fusiοn προσέγγιση ή τη fado ευαισθησία. Δε θα λείψει το δεκαήμερο ελληνικής και όχι μόνο jazz που έγινε θεσμός, και οι μοναδικές συνεργασίες ελλήνων και ξένων καλλιτέχνων, ενώ αυτή τη χρονιά στη σκηνή του Half Note θα ανέβουν για πρώτη φορά φημισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες σε project πρωτότυπα που διαμορφώνονται αποκλειστικά για το συγκεκριμένο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ