DANTE'S BAR

Αρθρογράφος: BarFly

O παράδεισος του Δάντη

Καμιά φορά οι άνθρωποι ξεκινάνε ανάποδα. Αντί να ξεκινήσουν φτιάχνοντας το μεγάλο, γενικό οικοδόμημα γεμίζοντας αργότερα σιγά-σιγά τα κενά, ξεκινάνε από τις μικρές λεπτομέρειες και μετά χτίζουν γύρω τους. Συχνά, αν ξέρεις τι κάνεις, αυτός ο τρόπος αποδίδει. Στην περίπτωση του Dante’s Bar απέδωσε σίγουρα. Άλλωστε, η επίσκεψή μας στο Κορωπί (ελάτε τώρα, από την Aττική Oδό είναι πέντε λεπτά), αυτή ακριβώς την έκπληξη μας επιφύλασσε. Πολλές, πάρα πολύ μελετημένες και προσεγμένες λεπτομέρειες. Τόσες που δύσκολα τις συναντάς ακόμα και στα καλύτερα bars του κέντρου. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το Dante’s ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα Οκτωβρίου του 2011. Το όραμα που είχαν και οι τρεις ιδιοκτήτες, οι Χρήστος Μούχαλος, Κωνσταντίνος Μούχαλος και Χρήστος Κουμπής, ήταν κοινό. Ονειρεύτηκαν να απογειώσουν το bartending, να αναδείξουν κορυφαίας ποιότητας cocktails και να δημιουργήσουν έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο. Ο χώρος λοιπόν. Μια παραδοσιακή αγροικία που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία παρέμβαση. Μπαίνοντας από τη μεγάλη, επιβλητική εξώθυρα, αντικρίζεις μια πολύ γραφική, δροσερή πέτρινη αυλή με μεγάλη μπάρα αλλά και τραπέζια για φαγητό και ποτό. Αμέσως σε προδιαθέτει για καλοκαιρινά ξεφαντώματα. Οι εσωτερικοί χώροι όμως είναι το κάτι άλλο. Οι περισσότερες λεπτομέρειες της αγροικίας έχουν διατηρηθεί ευλαβικά, ενώ οι όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις έχουν γίνει με μεγάλη προσοχή. Τα δωμάτια μαρτυρούν τους χώρους για τα ζώα, τις κρεβατοκάμαρες, το καθιστικό και όλη την καθημερινότητα της οικογένειας που κάποτε το κατοικούσε. Την ίδια στιγμή όμως είναι και ένα πολύ επιβλητικό, μοντέρνο minimal σύγχρονο bar που σε κάνει να ονειρεύεσαι από τώρα χειμωνιάτικες νύχτες. Πολύ καλόγουστη σιδερένια κάβα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι και η μπάρα με τα αξεσουάρ της πρωτότυπη, με όλες τις μεταλλικές κατασκευές να έχουν χαραγμένο το λογότυπο του Dante’s (οι λεπτομέρειες που λέγαμε).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ογδόντα (ναι, ογδόντα!) cocktails. Είναι όμως τόσο έξυπνα φτιαγμένος, που σε βοηθάει να διαλέξεις αυτό ακριβώς που θέλεις, αντί να σε μπερδεύει. Οι δύο head bartenders, Κωνσταντίνος Μούχαλος και Σωτήρης Βλαχοδιαμάντης, έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και είναι πάντα πρόθυμοι να σου εξηγήσουν και να σε κατευθύνουν. Πολύ καλά καταρτισμένο, όμως, είναι και όλο το προσωπικό.

Όσα cocktails δοκιμάσαμε, από κλασικό negroni μέχρι τα πιο εξωτικά και από τέλειο manhattan μέχρι clochard (απίστευτο σερβίρισμα σε μπουκάλι τυλιγμένο σε εφημερίδα) ήταν άψογα, με πολλά από τα υλικά, μαρμελάδες, bitters να είναι home-made! Και μετά το τέλειο: Ανάμειξη Cardhu, Talisker, Cherry Heering, Campari, σιρόπι βανίλιας Μαδαγασκάρης και χειροποίητων bitters, παλαιωμένα σε βαρέλι για 35 μέρες.

Χαμηλό, κρυστάλινο βαρύ ποτήρι. Χειροποίητος πάγος. Ναι, ακόμα και ο πάγος στα ποτά είναι χειροποίητος, διάφανος, που δροσίζει το ποτό χωρίς να λιώνει. Σκαλισμένος στο χέρι, για να πάρει το σχήμα κάθε είδους ποτηριού. Και τι θα λέγατε αν ο bartender σάς πρότεινε να απολαύσετε το cocktail σας με ένα στικ βανίλιας αντί για καλαμάκι;

Στριμώξαμε τον Κωνσταντίνο και τον ρωτήσαμε για το όνομα του bar: «Εκτός από το προφανές, αναφέρομαι στην “Κόλαση” του Δάντη, το όνομα Dante’s προέρχεται από το δανδισμό. Το κίνημα του δανδισμού ξεκίνησε στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν ένα δόγμα που κύρηττε την κομψότητα, τη φινέτσα και την πρωτοτυπία. O δανδής ήταν αυτός που μπορούσε να ξεπεράσει τα όρια του συνηθισμένου και να γίνει υπερβατικός. Εξάλλου η μοναδικότητα εκφράζεται με εμμονές και λεπτομέρειες. Όπως είχε γράψει και ο Oscar Wilde (δανδής και ο ίδιος): “Κάποιος πρέπει να είναι είτε ένα έργο τέχνης ή να φορέσει ένα έργο τέχνης”. Έτσι κι εμείς προσπαθούμε συνεχώς δίνοντας βάση στις λεπτομέρειες, δημιουργώντας ένα χώρο που θα μπορούσε να είναι έργο τέχνης».

Η κεφάτη μουσική και τα cocktails είχαν αρχίσει να μας συνεπαίρνουν, οπότε κλείσαμε τα σημειωματάρια και το ρίξαμε λίγο έξω. Φύγαμε αργά το βράδυ, ή νωρίς το πρωί, αν θέλετε, έχοντας περάσει εξαιρετικά και έχοντας πληρώσει πολύ λογικές τιμές.

Τελευταίο μυστικό: ένα ξεχωριστό, υπερυψωμένο δωμάτιο στην αυλή προορίζεται, και προετοιμάζεται ήδη, ως ένας πιο exclusive χώρος για food pairing και whisky dinners.

Ανυπομονούμε!

Το Dante’s λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 9 το πρωί και από τις 12 το μεσημέρι ως τα μεσάνυχτα λειτουργεί και το εστιατόριο.
Ρούσση 1, Κορωπί, 210 66 28 383

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

GOUT DE FEMME (γεύση γυναίκας)
από τον Kωνσταντίνο Μούχαλο

20 ml Johnnie Walker Black
45 ml Johnnie Walker Red
15 ml Liqueur Vanilla
20 ml φρέσκο lime
20 ml σιρόπι λεβάντας
1/2 bsp. πούδρα βανίλιας
1 dash basil-vanilla bitters
φλούδες λεμόνι και πορτοκάλι
μίγμα από ροζ και μαύρο πιπέρι
βασιλικός πλατύφυλλος
ρόδι
1 Vanilla stick

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μίγμα πιπεριών, τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι μαζί με το σιρόπι λεβάντας και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το J.W. Black και φλαμπάρουμε. Ενώ είναι “onfire” προσθέτουμε την πούδρα βανίλιας και καπακώνουμε. Σε ένα Boston προσθέτουμε το J.W. Red, το χυμό λάιμ και το περιεχόμενο από το τηγάνι. Χτυπάμε με πάγο και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι Μartini στο οποίο έχουμε βάλει ψίχα βανίλιας στο χείλος. Προσθέτουμε ένα barspoon χυμό ροδιού και τα bitters και γαρνίρουμε με ένα φύλλο βασιλικού να επιπλέει με 2-3 σπόρια ροδιού πάνω σε αυτό.

MACHO
από τον Σωτήρη Βλαχοδιαμάντη

45 ml Don Julio Reposado
15 ml Red grapefruit liqueur
45 ml Red grapefruit juice
20 ml χυμός lime
15 ml Agave syrup
1 dash Cellery bitters
4 cardamom seeds
ανθός αλατιού με βανίλια Μαδαγασκάρης
Basil spring

Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι μαργαρίτας βάζοντας για rimming τον ανθό αλατιού με τη βανίλια.
Σε ένα Βoston βάζουμε το κάρδαμο και το πατάμε με ένα γουδί, έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε στο ποτήρι που έχουμε ετοιμάσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ